Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre pensiile private [7]
In cazul unui contract de asigurat incheiat la casa de pensii se poate adera la un fond de pensii privat?
Mihai Seitan: Persoanele care sunt obligate sau pot adera la un fond de pensii privat, in functie de segmentul de varsta in care se incadreaza, sunt acele persoane care sunt asigurate conform prevederilor articolului 5 alin.(1) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare. Asiguratii din sistemul public de pensii sunt:
persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
– persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in sistemul public de pensii, cu cele ale angajatilor cu contract individual de munca/functionarii publici;
– persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se regasesc intr-una dintre urmatoarele situatii, precum si persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se regasesc in doua sau mai multe dintre urmatoarele situatii: asociat unic, asociati,
comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora, alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Daca va regasiti intr-una din categoriile de mai sus, puteti opta pentru aderarea la un fond de pensii administrat privat.
Sunt interesata sa stiu daca este legal ca angajatorul meu sa imi recomande la ce fond de pensii sa cotizez. In firma in care lucrez, patronul a organizat o sedinta in care a explicat intregului personal de ce este mai avantajos sa adere la un anumit fond de pensii private.
Mihai Seitan: Nu este nimic ilegal in a face o recomandare salariatilor sau in a discuta despre fondurile de pensii administrate privat. Ilegal insa este sa le cumperi adeziunile cu bani sau sa ii santajezi, amenintandu-i cu probleme la locul de munca in cazul in care nu aleg un anumit fond.
Ma pot retrage din fondul de pensii inainte de iesirea la pensie? Cum mi se dau inapoi banii in acest caz?
Mihai Seitan: Pensia publica si pensia privata obligatorie merg mana in mana ca si regula de deschidere a dreptului la pensie. Participantii la cele doua sisteme nu se pot retrage pe toata perioada pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Fac exceptie de la aceasta regula perioadele pentru care nu exista obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale in sistemul public. Cu alte cuvinte, daca sunteti obligat sa contribuiti la sistemul public de pensii nu va puteti razgandi in ceea ce priveste contributia la pensia privata obligatorie si deci nu se pune nici problema vreunei modalitati de recuperare a contributiei.
Am urmatoarea ingrijorare: daca administratorul fondului de pensii private la care eu voi cotiza obligat de lege este o firma fantoma, fara nici o bonitate, care dupa ce face operatiuni cu banii oamenilor dispare? S-au mai vazut cazuri. Cine ne protejeaza de asemenea riscuri?
Mihai Seitan: Situatia invocate de dvs. este imposibila. Pentru a administra un fond de pensii, administratorul trebuie sa aiba un capital social de 4 milioane de euro, subscris si varsat integral in numerar intr-un cont bancar.
Nici unul dintre administratorii celor 18 fonduri de pensii administrate privat nu ar fi primit avizul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private daca aceasta conditie nu era indeplinita. Acest capital social obligatoriu nu are voie sa scada cu mai mult de 20% din valoarea minima.
Orice scadere este obligatoriu adusa la cunostinta CSSPP, iar administratorul trebuie sa reintregeasca acest capital social initial intr-un anumit interval de timp. Iar in ceea ce priveste protejarea intereselor particpantilor, exista un sistem foarte bine pus la punct si supravegheat in permanenta de CSSPP.