Sari direct la conținut

UE a aprobat preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGaz

HotNews.ro

Comisia Europeana a aprobat preluarea companiei Rompetrol, condusa de catre Dinu Patriciu, de catre KazMunaiGaz (Kazahstan), informeaza un comunicat al CE.

Comisia a constat ca operatiunile din Europa ale celor doua companii sunt complementare, iar in urma tranzactiei nu vor aparea probleme legate de concurenta.

Rompetrol confirma printr-un comunicat primirea, in cursul zilei de luni, a anuntului oficial din partea Comisiei Europene cu privire la aprobarea achizitiei de catre KazMunayGas a unei participatii de 75% din actiunile grupului Rompetrol, tranzactie anuntata in data de 27 august 2007.

Potrivit comunicatului, odata cu primirea aprobarii de la CE, tranzactia dintre Rompetrol Holding si KazMunayGas a primit toate avizele administrative necesare, in toate jurisdictiile relevante in care cele doua companii isi desfasoara in prezent operatiunile.

Decizia Comisiei Europene permite finalizarea tranzactiei dintre Rompetrol si KazMunayGas.

KazMunaiGaz desfasoara activitati de producere a titeiului si a gazelor naturale in Kazahstan, Rusia si Azerbaidjan, detine o rafinarie in Kazahstan si vinde produse petroliere in Kazahstan, Rusia si China. Compania nu desfasoara activitati de vanzare a produselor petroliere rafinate in UE, mai arata reprezentantii CE.

De asemenea, KazMunaiGaz desfasoara activitati de transport al titeiului si gazelor prin conducte si pe cale maritima.

De cealalta parte, Rompetrol este activa pe piata de rafinare si pe cea de vanzare a produselor petroliere rafinate in Europa de Sud-Est, in Franta si in Spania.

KazMunaiGaz a semnat, la 24 august, achizitionarea, de la Rompetrol Holding SA (Elvetia), a 75% din compania Rompetrol Grup NV, cu sediul in Olanda. Valoarea Rompetrol Grup era apreciata la 3.616 milioane de dolari.

Rompetrol Holding va continua sa pastreze cele 25% in Rompertrol Grup. KazMunaiGaz va numi o majoritate a Consiliului de Administratie a Rompterol care „va reflecta noua structura a patronatului”.

Dinu Patriciu, care „se bucura de intreaga incredere si sprijinul actionarilor”, a fost numit Presedinte si Director General al companiei „pentru a asigura continuitatea viziunii si strategiei in conducerea firmei”, anunta in vara un comunicat al companiei de stat din Kazahstan.

Vanzarea, care a fost semnata la Alma Ata pe 24 august, a fost rezultatul a sapte luni de negocieri private conduse de catre Energy Group, o filiala londoneza a firmei Morgan Stanley.

KazMunaiGaz si Rompetrol Hoding au afirmat in momentul semnarii documentelor de preluare ca tranzactia lor „respecta cerintele impuse si ca firma va contribui in mod semnificativ la securitatea rezervelor de energie europeana”.

Potrivit expertilor, KazMunaiGaz isi va dubla capacitatile de rafinare si isi va creste infrastructura de retail pe piata europeana, in timp ce Rompetrol isi asigura accesul pe termn lung la furnizorii de combustibil, lucru subliniat, de altfel, de Dinu Patriciu intr-o declaratie de presa.

La randul sau, presedintele KazMunaiGaz, Uzakbay Karabalin, a afirmat ca tranzactia „va construi un pod energetic intre resursele de petrol din Kazahstan si cererea continua pentru produse rafinate in Europa Centrala, de Est si cea Occidentala”.

Potrivit informatiilor publicate de presa, omul de afaceri Dinu Patriciu ar putea incasa 2,16 miliarde de dolari sau 1,72 miliarde dolari, daca sunt scazute datoriile grupului Rompetrol.

De altfel, o parte din banii pe care Patriciu i-a obtinut din tranzactia cu compania KazMunaiGaz din Kazahstan au fost incasati inca din august, diferenta urmand sa intre in proprietatea presedintelui Rompetrol Group dupa avizul Comisiei Europene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro