Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita in Piata Universitatii
Ziua Marii Uniri, aleasa si Ziua Nationala a Romaniei, va fi sarbatorita la Bucuresti prin organizarea unui spectacol de muzica folclorica ce va avea loc in Piata Universitatii sambata, 1 decembrie 2007, incepand cu ora 18.00. Artisti de renume ai muzicii populare, reprezentand toate zonele tarii, inclusiv Basarabia, vor fi prezenti la aceasta mare sarbatoare.
Provinciile istorice se vor bucura de o larga reprezentare, la fel ca la Adunarea din 1918. Mari artisti ai muzicii populare din Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, in frunte cu Nicolae Furdui Iancu, vor urca rand pe rand pe scena sa ne aminteasca mandria de a fi Roman.
Potrivit organizatorilor, Muzica Reprezentativa a Armatei Romane, orchestra-fanion a muzicii militare romanesti, condusa de colonel Valentin Neacsu va deschide spectacolul.
De la ora 18.20 Orchestra Nationala de Folclor, dirijata de maestrul Constantin Arvinte si compusa din instrumentisti de valoare, care au mai facut parte din ansambluri de renume, va incanta audienta timp de 30 de minute.
Urmeaza, de la 18.50, Ansamblul Burnasul, din Teleorman, infiintat in 1990. Repertoriul lor este constituit din suite de jocuri din toate zonele etnofolclorice ale tarii: Oltenia, Moldova, Maramures, Bistrita, Sibiu, Banat si desigur Muntenia. De un farmec aparte si cu mare succes la public este „Calusul” din Teleorman.
Basarabia va fi reprezentata de grupul Concertino, din Chisinau. Tinerii muzicieni moldoveni vor concerta timp de jumatate de ora, incepand cu ora 19.20.
Ansamblul Jidvei va fi pe scena intre orele 19.50 – 20.50 si din nou de la 21.35 la 22.20. Ansamblului din judetul Alba i se vor alatura, rand pe rand, solisti de mare valoare, precum Elena Merisorean, Gheorghe Rosoga, Laura Lavric, Daniela Condurache si Gheorghe Turda. Fostul ansamblu Caluseru de la Orlat , jud.
Sibiu, s-a transformat in anul 2001 in Ansamblul Jidvei – Romania, din jud. Alba. Au cantat in multe tari europene, starnind ropote de aplauze cu repertoriul lor pastoresc din Marginimea Sibiului si din mai multe subzone folclorice ale Ardealului.
Marele solist Nicolae Furdui Iancu ne va face cu siguranta sa retraim atmosfera inaltatoare a orasului Alba-Iulia, prin vocea sa unica si acompaniamentul Grupului Instrumental Folcloric Crai Nou, intre orele 20.50 – 21.20.
Veta Biris, cu ale sale melodii de pe Valea Tarnavei, va urca pe scena pentru 15 minute, incepand cu ora 21.20 si va fi acompaniata de acelasi Crai Nou.
Spectacolul inchinat Zilei Marii Uniri se va incheia la ora 22.20 cu intonarea Imnului National, „Desteapta-te Romane!”, in interpretarea tuturor solistilor care participa la aceasta manifestare.
Manifestarea este organizata de Primaria Municipiului Bucuresti, prin ArCuB.