Sari direct la conținut

„Risc ridicat de insecuritate” la Istanbul. Avertismentul MAE pentru români

HotNews.ro
Protest la Istanbul, Foto: Safak Hacaloglu / Zuma Press / Profimedia Images
Protest la Istanbul, Foto: Safak Hacaloglu / Zuma Press / Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi avertizează pe românii care locuiesc sau călătoresc în Istanbul că în această perioadă, există un risc ridicat de insecuritate, care vizează lăcașuri de cult și reprezentanțe diplomatice din zonele Beyoglu, Galata, Taksim și Istiklal ale unor state membre UE.

În prezent este în vigoare o alertă de călătorie pentru Turcia, la nivelul ,,factori de risc – evitați călătoriile dacă nu sunt necesare’’.

În acest context, MAE le transmite cetățenilor români următoarele recomandări:

  • să respecte cu strictețe recomandările și îndrumările autorităților locale;
  • să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de insecuritate ridicată;
  • să dea dovadă de maximă prudență în această perioadă, evitând locurile aglomerate din spaţiile publice şi de interes turistic;
  • să evite staționarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor persoane sau colete suspecte, să părăsească de urgenţă zona în care se află;
  • să se delimiteze de orice acţiune de protest şi să părăsească zonele respective.

De asemenea, MAE le transmite cetățenilor români care călătoresc în Turcia, în special în Istanbul, recomandarea de a-şi anunţa prezenţa autorităților române, comunicând datele de contact prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul, +90 212 3580516, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de permanență al oficiul consular al României în Istanbul: +90 533 5420695.

Germania și-a închis consulatul din Istanbul

Tot miercuri, consulatul german de la Istanbul a fost închis din cauza unei ameninţări sporite de atac în cel mai mare oraş din Turcia, a anunţat Ministerul de Externe german, scrie Agerpres, citând DPA.

Germania şi-a avertizat cetăţenii din Istanbul că riscul de atac este în mod special ridicat în cartierul central Beyoglu şi în zona Pieţei Taksim, foarte frecventată.

Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, precum şi SUA şi-au avertizat cetăţenii săptămâna trecută în privinţa unui risc crescut de atac în Turcia. SUA şi-au întărit avertismentul luni pentru a include şi Istanbulul.

Turcia, în schimb, şi-a avertizat cetăţenii în privinţa unor atacuri în Europa şi SUA.

Tensiunile între Turcia şi unele ţări europene s-au intensificat din cauza unor proteste pe care Ankara le consideră islamofobe sau antiturceşti.

Cel mai recent, politicianul de extremă dreapta danezo-suedez Rasmus Paludan a dat foc unui Coran în faţa unei moschei din Stockholm şi a ameninţat că va face acest lucru în fiecare săptămână până când Turcia va aproba aderarea Suediei la NATO.

În ultimele săptămâni, mai multe acţiuni similare în întreaga Europă au provocat furie în Turcia. Printre acestea s-au numărat spânzurarea unei efigii a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Stockholm şi ruperea unor pagini din Coran în Ţările de Jos.

Suedia, alături de Finlanda, vrea să se alăture NATO drept rezultat al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Toate cele treizeci de state membre NATO trebuie să fie de acord cu acest lucru. Turcia şi Ungaria nu şi-au dat încă acordul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro