Sari direct la conținut

Vladimir Putin a numit un alt obiectiv pentru războiul din Ucraina: „Am fost duși de nas”

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de ministrul sau al Apararii, Serghei Soigu, Foto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images
Vladimir Putin alaturi de ministrul sau al Apararii, Serghei Soigu, Foto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri încă un pretins obiectiv pentru „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei în timpul unui discurs ținut în fața veteranilor ruși din al Doilea Război Mondial, relatează Interfax.

Aflat într-o vizită la Sankt Petersburg pentru comemorarea a 80 de ani de la spargerea asediului armatei Germaniei Naziste asupra Leningradului, numele din perioada sovietică pentru orașul-port de la Marea Baltică, Putin a declarat că Rusia încearcă să pună capăt „ostilităților” din Donbas, despre care a spus că nu s-au oprit din 2014.

„De fapt, ostilitățile pe scară largă în Donbas nu s-au oprit din 2014, cu utilizarea de echipamente grele, artilerie, tancuri și avioane… Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv într-o operațiune militară specială, este o încercare de a opri acest lucru”, a afirmat liderul de la Kremlin.

„Acesta este sensul operațiunii noastre”, a subliniat el, adăugând și un alt deziderat: „să ne protejăm poporul care trăiește acolo, în aceste teritorii”.

El a mai spus că Rusia „nu a putut să nu reacţioneze” la evenimentele care au avut loc în Ucraina începând cu 2014.

Vladimir Putin susține că Rusia a fost „dusă de nas”

„Am îndurat mult timp, am încercat să ajungem la un acord pentru o lungă perioadă de timp. După cum se dovedește acum, am fost pur și simplu duși de nas, înșelați”, a mai susținut Putin în fața veteranilor Rusiei.

„Nu este prima dată când ni se întâmplă acest lucru. Cu toate acestea, am făcut tot posibilul pentru a rezolva această situație prin mijloace pașnice”, a asigurat el.

„Acum a devenit evident că acest lucru este, prin definiție, imposibil”, a pledat Vladimir Putin.

Amintim că separatiști pro-ruși din estul Ucrainei au declanșat un conflict separatist în Donețk și Lugansk, regiuni aflate în zona cunoscută sub denumirea istorică de Donbas, imediat după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea în 2014.

În pofida numeroaselor dovezi în acest sens, Rusia a negat timp de ani de zile orice legătură sau susținere militară pentru separatiști, afirmând că aceștia sunt doar „patrioți ruși” care luptă pe cont propriu împotriva oprimării Kievului.

Liderul de la Kremlin spune că victoria Rusiei în Ucraina este „inevitabilă”

Continuându-și vizita pe care a efectuat-o miercuri în Sankt Petersburg, orașul său natal, Putin a mers la o fabrică de armament unde le-a spus muncitorilor și reporterilor veniți după el că Rusia va câștiga cu certitudine războiul din Ucraina.

„Victoria este inevitabilă. Nu am niciun dubiu în privința asta”, a afirmat el.

Putin a vorbit și problema derogării de la serviciul militar, obligatoriu în Rusia, a angajaților din industria de apărare, dând asigurări că aceasta va fi rezolvată în curând.

„În ceea ce privește recruții care sunt chemați pentru serviciul militar: având în vedere că industria de apărare este acum încărcată și având în vedere că lucrați în trei schimburi și produsele întreprinderilor din industria de apărare sunt la mare căutare, acum studiem, analizând posibilitatea acordării unei amânări celor care ar trebui chemați la serviciul militar”, a afirmat el.

„Cred că și această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat”, i-a asigurat el pe muncitorii de la uzina Obukhov din Sankt Petersburg.

Obiectivele mereu schimbătoare ale „operațiunii militare speciale”

Noile comentarii ale președintelui rus cu privire la obiectivul de a „pacifica” Donbasul ca obiectiv de război vin după ce la sfârșitul lunii decembrie, după 10 luni de la declanșarea invaziei pe 24 februarie, Ministerul de Externe de la Moscova a vorbit de o altă justificare pentru războiul de agresiune pornit împotriva Ucrainei.

„Pentru a neutraliza amenințările de securitate care au atins un nivel inacceptabil, conducerea Federației Ruse a făcut pași dificili, dar necesari”, nota pe 29 decembrie MAE rus într-un document publicat pe site-ul său și în care își prezintă „rezultatele” în ceea ce privește politica externă pentru anul 2022.

Acesta susținea că „acțiunile decisive” ale Moscovei au dezvăluit „adevăratele intenții și abordări ale țărilor occidentale” față de Rusia, enumerând printre acestea „intenția de a provoca o înfrângere strategică asupra țării noastre” și de a o „elimina de pe scena geopolitică mondială”.

„În același timp, ele au trasat linie la o perioadă de 30 de ani de încercări oneste ale Rusiei de a construi o interacțiune egală cu Occidentul colectiv”, mai afirmă Ministerul rus de Externe.

În discursul său în care a anunțat în luna februarie a anului trecut că a ordonat forțelor armate ruse să inițieze o „operațiune militară specială” în Ucraina, președintele Vladimir Putin a spus că obiectivele invaziei sunt însă „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei.

Kremlinul susține că Rusia nu a invadat pe nimeni în toată istoria sa

În aprilie însă, Serghei Lavrov a găsit o nouă justificare pentru invadarea Ucrainei, afirmând că obiectivul războiului este de a pune capăt „expansiunii nesăbuite a Statelor Unite” și a altor state occidentale.

Dar și comentariile lui Lavrov au venit după ce general-locotenentul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a afirmat că Rusia a intrat în Ucraina pentru a neutraliza „laboratoarele” ce dezvoltă arme biologice și care urmau să folosească păsări pentru atacuri asupra teritoriului rus.

Pe 20 februarie, cu 3 zile înainte de declanșarea invaziei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov afirma de asemenea că Moscova nu are nicio intenție să atace Ucraina și că Rusia nu a invadat nicio țară în toată istoria sa.

Aceste comentarii au fost reluate în luna martie și de către Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse afirmând că Moscova nu a atacat Ucraina și că nici nu intenționează să atace alte țări.

Vorbind miercuri la Moscova în timpul conferinței sale anuale de presă în timp ce Putin se afla la Sankt Petersburg, ministrul rus de Externe a făcut o serie de declarații halucinante, afirmând, printre altele, că SUA și politicienii occidentali au pregătit o „soluție finală” pentru ruși, la fel cum Germania Nazistă a făcut-o pentru evrei.

Urmărește ultimele evoluții din a 329-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro