Sari direct la conținut

Rectori pe viață. Condiția pusă de coaliție pentru a accepta limitarea mandatelor rectorilor – surse

HotNews.ro
Universitatea Babes-Bolyai, Foto: Tibor Bognar/ Alamy/ Profimedia
Universitatea Babes-Bolyai, Foto: Tibor Bognar/ Alamy/ Profimedia

Mandatele rectorilor vor fi limitate la două, ceea ce va însemna că se vor putea afla la conducerea universităților timp de opt ani, conform proiectului Legii învățământului universitar care ar urma să fie trimis Parlamentului în luna februarie, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Potrivit acestora, proiectul a trecut prin filtrul coaliției, care a acceptat această prevedere cu condiția „resetării”, adică să poată fi rectori în continuare și cei care au mai deținut sau dețin această funcție.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar, refăcute în mandatul ministrului Ligia Deca, ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului după 15 februarie, conform calendarului convenit de liderii coaliției.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că noul proiect de lege pentru învățământul universitar prevede că niciun rector nu va mai putea rămâne în funcție mai mult de două mandate a câte patru ani. În noul proiect de lege se menționează că „o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeași instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate”.

Conform surselor citate, prevederea a fost acceptată în coaliția de guvernare cu condiția „resetării”, adică nu vor fi luate în calcul mandatele trecute la conducerea unei universități: „La finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior se vor stabili în baza prezentei legi”.

Acum, legea prevede că rectorii pot avea „două mandate succesive, complete”, ceea ce le-a permis unora dintre ei, precum Sorin Cîmpeanu, Mihnea Costoiu sau Remus Pricopie, să aibă și un al treilea mandat, după ce au întrerupt.

Funcția de rector nu e incompatibilă cu cea politică

Proiectul stabilește și incompatibilitățile pentru funcția de rector, printre acestea nefiind și funcția politică.

Astfel, o persoană care ocupă funcția de rector al unei universități nu poate avea următoarele calități:

  • Membru în comisia de etică universitară
  • Membru în Consiliul ARACIS
  • Membru în comisiile naționale – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU)

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro