Concurenta pe piata credintei
In cadrul unei liturghii solemne la care au participat zeci de episcopi si mii de credinciosi, Biserica romanilor uniti a fost ridicata de Vatican la rangul de Arhiepiscopie Majora, avind de-acum propriul Sinod. Sinodul Episcopilor greco-catolici din Romania isi poate alege singur mitropolitii si arhiepiscopul major, Papa urmind doar sa confirme ulterior alegerea Sinodului.
In trecut, fostul Consiliu al Ierarhilor facea cite trei propuneri, decizia finala apartinind Romei.
Lucian Muresan are toate prerogativele rezervate unui patriarh oriental, chiar daca nu poarta oficial acest titlu, acordat de Biserica Catolica doar episcopilor care conduc Bisericile apostolice sau care au activat in primele secole crestine (Bisericile Romei, Copta, Siriaca, Maronita, Melchita, Caldee si Armeana).
Rivalitate
Vincetiu Cernea, medic si teolog greco-catolic, citeste evenimentul de ieri intr-o cheie ecumenica: „Acum sintem o Biserica Rasariteana in deplinatatea cuvintului, sinodala, cu autonomie deplina, cu sinodul nostru. Avem acelasi patrimoniu liturgic cu Biserica Ortodoxa, aceleasi sacramente si e un pas inainte spre unitatea bisericilor”.
Totusi, din partea Bisericii Ortodoxe Romane a participat doar protopopul ortodox de Blaj, desi invitatia fusese adresata Patriarhiei. Statul roman s-a manifestat foarte retinut fata de greco-catolici. La Blaj au venit doar ministrul Justitiei, Monica Macovei, si secretarul de stat pentru culte, Ioan Lemeny.
Presedintele Basescu, aflat la Bruxelles, a transmis un mesaj prin consilierul sau de stat, Bogdan Tataru Cazaban.
Biserica de martiri
La ceremonia de ieri au participat si doi cardinali: ucraineanul Liubomir Husar si sirianul Moussa Daoud, patriarh al Antiohiei si prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale. El a evocat martiriul episcopilor si credinciosilor greco-catolici ucisi de comunisti: „Oameni de foc, cu ardoarea profetilor si a martirilor, au fost pentru voi calauze exemplare! Ii simtim in comuniune cu noi.
Si intelegem ca tacerea acelei credinte rastignite trebuie sa vorbeasca astazi prin marturia noastra clara. Numai prin credinta a putut rezista Biserica!”.
Voce mai puternica
Interviu cu Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla
Are de-acum Biserica Ortodoxa un rival la Blaj?
E un moment istoric pentru Biserica noastra, dar si pentru natiunea romana. Rasplateste meritele unei Biserici greu incercate, care a reusit sa-si pastreze dezideratele: unirea romanilor intr-o singura tara, deziderat implinit la 1 Decembrie 1918, si unirea romanilor intr-o singura credinta, aspiratie care ramine de viitor.
Nu consideram ca Arhiepiscopia Majora ar constitui concurenta pentru Patriarhia Ortodoxa, ci ca Roma ne permite sa devenim un partener de discutii mai important pentru Biserica Ortodoxa majoritara.
La Cluj, autoritatile statului s-au inghesuit sa participe la intronizarea mitropolitului Anania, la Blaj au fost discrete. Nu v-a deranjat diferenta de tratament?
Ne bucuram ca au venit multi credinciosi. Guvernarile vin si trec, dar credinciosii ramin. Sint mai importanti decit o participare masiva a autoritatilor de stat care, desigur, au si interese politice… asta fara sa diminuam mesajele trimise de Presedintie si de primul-ministru si participarea unor oficiali.
Si cred ca trebuie sa ne asumam cu smerenie faptul ca Biserica Ortodoxa este majoritara, iar presedintele si multi oficiali au aceasta confesiune.