Sari direct la conținut

Finlandezii se tem de amplasarea unor baze NATO pe teritoriul țării (sondaj)

HotNews.ro
Soldat finlandez alaturi de unul american la exercitiul militar „Ryske 22”, Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia Images
Soldat finlandez alaturi de unul american la exercitiul militar „Ryske 22”, Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia Images

​Înfiinţarea unei baze permanente a NATO în Finlanda stârneşte mai multă opoziţie decât susţinere în rândul cetăţenilor țării nordice, arată un sondaj citat luni de televiziunea naţională YLE şi canalul local MTV, relatează Agerpres.

Potrivit sondajului realizat de compania de cercetare Taloustutkimus la comanda serviciului de ştiri al canalului MTV, MTV Uutiset, 48% dintre finlandezi s-au pronunţat împotrivă, în timp ce 39% sunt în favoarea unei baze permanente a alianţei militare în Finlanda.

Altor 13% le-a fost greu să răspundă.

În acelaşi timp, 49% dintre cei chestionaţi au fost de acord cu intensificarea activităţii Finlandei în operaţiuni militare internaţionale şi activităţi ale blocului, pe lângă protejarea ţării lor. La rândul lor, 42% dintre respondenţi au spus că Finlanda ar trebui să fie preocupată doar de propria securitate.

Aderarea Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) aşteaptă încă ratificarea din partea Turciei şi Ungariei.

Finlanda nu va găzdui arme nucleare pe teritoriul său după aderarea la NATO

Sondajul a fost realizat în perioada 27 decembrie – 4 ianuarie prin interviu telefonic şi a fost efectuat pe un eşantion reprezentantiv de 1009 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani.

Marja de eroarea este de plus/minus trei puncte procentuale.

Anterior, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a declarat că Finlanda va refuza să plaseze arme nucleare pe teritoriul său chiar şi după aderarea la NATO.

În acelaşi timp, potrivit lui Haavisto, Helsinki nu a formulat nicio condiţie preliminară atunci când a solicitat în mod oficial aderarea la Alianţa nord-atlantică.

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda i-au prezentat la 18 mai secretarului general al NATO Jens Stoltenberg cereri de aderare a ţărilor lor la alianţă, protocoalele în acest sens fiind semnate la începutul lui iulie.

Sondajul a fost publicat la doar o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este de părere că ambele ţări vor adera la Alianță anul acesta, afirmând însă că nu poate garanta acest lucru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro