Sari direct la conținut

VIDEO Polițiști chinezi, fugăriți de protestari furioși la o fabrică de teste COVID-19

HotNews.ro
Polițiști chinezi, Foto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia
Polițiști chinezi, Foto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

​Protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine în centrul Chinei în timpul unei demonstrații organizate sâmbătă de sute de persoane la o fabrică care produce kituri cu antigenul COVID-19, au arătat mai multe înregistrări video postate pe rețelele de socializare, transmite Reuters.

Internauții au declarat că protestul a fost legat de salarii și de concedierea mai multor muncitori de către producătorul Zybio, din municipalitatea centrală Chongqing.

Reuters nu a reușit să obțină niciun comentariu imediat din partea Zybio, dar a verificat, prin geolocalizare, că unele dintre videoclipuri au fost filmate la fabrica companiei din Chongqing.

Activista chineză pentru dreputurilor omului Jennifer Zeng spune că oamenii s-au răsculat după ce compania a anunțat că va concedia 10.000 de oameni.

O înregistrare video arată persoane care aruncă cu conuri de trafic, cutii și scaune către polițiști care poartă scuturi. Un alt videoclip, postat pe platforme de socializare precum Twitter și Douyin, arată zeci de protestatari care scandează „returnați-ne banii”.

O persoană care a răspuns la un apel telefonic la sediul Zybio a refuzat să comenteze duminică. La e-mailurile trimise companiei nu s-a răspuns până la ora publicării știrii.

Protestele nu sunt rare în China, de-a lungul anilor oamenii au manifestat în legătură cu probleme precum escrocherii financiare sau conflicte de muncă.

Dar autoritățile au fost în alertă după o serie de proteste la sfârșitul anului trecut, inclusiv greva muncitorilor de la uriașa fabrică de iPhone a furnizorului Apple Foxconn din centrul Chinei, precum și protestele de amploare din orașele chineze și din universitățile importante împotriva restricțiilor COVID.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro