Sari direct la conținut

Ralu Filip ameninta cu demisia din fruntea CNA

Evenimentul Zilei

Intentia liderilor grupurilor parlamentare de a mari Consiliul National al Audiovizualului de la 11 la 13 membri este contestata vehement de presedintele CNA, dar si de organizatiile media. Ralu Filip, presedintele CNA, isi justifica pozitia intr-o scrisoare deschisa catre premierul Tariceanu.

Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei acuza partidele politice si parlamentul ca saboteaza activitatea CNA si ca miza largirii forului este strict politica.

Nici Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale nu a fost de acord cu intentia legislativului. Pe scurt, intentia liderilor parlamentari vine dupa ce, pentru sase locuri libere in Consiliu, au fost propusi opt membri, ca urmare doi nu se pot regasi in formula actuala de functionare a organismului.

CNA se va politiza

„In cazul in care numarul membrilor va creste de la 11 la 13, ca rezultat al unei negocieri politice bazate pe ideea ca toate partidele parlamentare au dreptul sa fie reprezentate in CNA, Consiliul va deveni, in mod evident, o institutie politizata”, explica Ralu Filip in scrisoare.

„Acceptand aceasta idee, ajungem la concluzia ca fiecare nou partid care va intra in Parlamentul Romaniei va fi indreptatit, la randul lui, sa revendice un loc in CNA”, continua el.

Decizia ar afecta, in opinia presedintelui CNA, inclusiv relatia cu forurile europene, pentru ca, in capitolul de negociere dedicat culturii si audiovizualului, independenta Consiliului fata de factorul politic a fost unul dintre punctele esentiale.

Noi membri CNA inseamna cheltuieli mai mari pentru institutie: doua secretare, doua masini, doi soferi, telefoane mobile etc. Filip prezinta acest argument in contextul in care Ministerul Finantelor a solicitat disponibilizari de personal si economii severe. „Ar fi incorect ca o negociere politica sa fie achitata din bani publici”, spune el.

Ralu Filip ia in calcul chiar demisia de la presedintia CNA, ramanand un simplu membru: „Este posibil ca miza reala a acestei initiative cu consecinte atat de grave asupra credibilitatii institutiei sa o reprezinte schimbarea mea din functia de presedinte al CNA.

Daca prin demisia mea pot contribui la respectarea legii si a principiului democratic de desemnare prin vot a membrilor CNA, sunt gata, in orice moment, sa renunt la functia de presedinte al Consiliului”.

Sabotarea CNA

In prezent, CNA se afla in imposi-bilitatea de a-si desfasura activitatea, pentru ca a ramas doar in cinci membri. Sase mandate au expirat in acest an, iar parlamentul nu a votat inca noii membri, pentru ca toate partidele si-au dorit un loc si s-a ajuns la opt candidati pe sase locuri.

Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent protesteaza vehement si considera ca incercarea de a mari numarul membrilor CNA de la 11 la 13 se face doar pentru a satisface interesele tuturor partidelor parlamentare.

„Forul legislativ si partidele politice demonstreaza astfel cat de mult dispretuiesc notiunea de institutie publica si cat de putin respect au pentru beneficiarul direct al activitatii acestor institutii – cetateanul”, se arata intr-o pozitie a celor doua organizatii.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro