Sosul tzatziki starneste creativitatea romancelor
Romancele se dau in vant dupa tzatziki. Nu prea stiu ele exact cu ce se mananca, dar umplu forumurile cu indicatii despre ce ar trebui sa pui si sa nu pui in acest sos-salata specific bucatariei grecesti.
Dupa ce-ti arunci de cateva ori ochii pe internet, descoperi cu usurinta ca exista trei tipuri de gospodine.
Primul, cele care au fost in Grecia si au mancat tzatziki de la mama lui. Cum le recunoasteti? Simplu. Folosesc argumente gen: “asa m-a invatat o grecoaica de la care cumparam tzatziki in fiecare zi” sau “aceasta reteta o am de la fratele meu, care a fost bucatar intr-un restaurant din Santorini”.
In a doua categorie intra cele care aduc argumente logice: “nu se pune piper pentru ca innegreste sosul. Cel mult poti folosi piper alb”. Iar in a treia categorie, cele inovatoare, care imbunatatesc atat de tare reteta, incat devine greu de recunoscut. Nu le-ati auzit niciodata spunand: “Lasa, pun si asta sa dea gust. Nu are ce sa strice”?
Nu este reteta care sa semene una cu alta. Insa cu cat cititi mai multe, va veti da seama care-i ideea de baza. Iata cum arata o reteta clasica de tzatziki:
500 ml iaurt grecesc (din lapte de oaie sau de capra). Daca nu gasiti, puteti folosi unul foarte gras.
2 – 5 catei de usturoi (dupa preferinte)
1 castravete mare
1 lingura de otet rosu
1 lingura de ulei de masline
sare
Curatati usturoiul si pisati-l. Pentru inceput puteti pune doar 2 catei de usturoi, urmand ca pe viitor sa mariti cantitatea, daca nu va deranjeaza. Curatati castravetele de coaja si scoateti-i semintele, apoi dati-l pe razatoarea mare. Se lasa la scurs intr-o sita sau intr-un tifon.
Dupa ce stoarceti bine castravetele, il puneti peste usturoi si amestecati cu uleiul de masline si cu otet (puteti sa-l inlocuiti si cu lamaie).
Turnati iaurtul intr-un recipient indeajuns de mare, incat sa aveti loc sa puneti peste el amestecul de castravete cu usturoi. Amestecati pana cand totul se omogenizeaza, apoi adaugati sare, dupa gust. Se recomanda sa folositi un sfert de lingurita de sare.
Se pune la frigider, cel putin 24 de ore, timp in care se vor amesteca aromele si va disparea gustul simplu de iaurt.
Pentru un plus de gust, puteti adauga o lingura de menta proaspata sau de marar. Ambele trebuie sa fie taiate foarte fin.