Top 10 – cele mai bune ceaiuri din Asia
Ce poate fi mai bun intr-o zi torida de vara, decat un ceai cald? Daca v-ati saturat de ceaiurile autohtone, puteti savura unele exotice. Cunoscatorii le recomanda pe cele din Asia. Un top al celor mai bune ceaiuri asiatice a fost publicat de site-ul about.com.
1) Ceaiul verde japonez. Antioxidantii din ceaiul verde ajuta organismul in lupta contra virusilor, incetinesc procesul de imbatranire si reduc riscul de cancer si boli de inima. Ceaiul verde poate fi si unul dintre motivele pentru care japonezii sunt atat de longevivi.
2) Ceaiul verde cu ginseng.. Ca si ceaiul verde, ginseng-ul este cunoscut pentru beneficiile sale curative. El mai are rolul de a furniza organismului energie.
3) Ceai Darjeeling se serveste dupa-amiaza. Este un ceai negru, originar din India, cultivat la mari altitudini, in Muntii Himalaya. Este facut din frunze speciale de “orange pekoe” si nu are nicio legatura cu portocalul. Conditiile climatice speciale, ii dau o aroma puternica si un gust deosebit. Aroma poate fi comparata cu cea de migdale sau flori salbatice.
4) Ceaiul Assam este un ceai tare. Si-a luat numele de la statul indian Assam, inima industriei ceaiului indian. Aici se afla cea mai mare suprafata din lume, pe care se cultiva plante pentru ceai. Este asociat cu ceaiul negru si este foarte apreciat de irlandezi, care il beau la micul dejun..
5) Ceaiurile cu aroma de iasomie. O multime de ceaiuri au aceasta aroma. Se stie ca iasomia are proprietati curative. Cel mai bun este considerat Yin Hao – o adevarata delicatesa. Este si foarte scump.
6) Ceaiul organic este compus din ceaiuri verzi, negre, aromate, decofeinizate etc.
7) Ceaiul decofeinizat. In aceasta categorie intra ceaiurile negre si verzi.
8) Ceaiuri Ceylon se recolteaza din Sri Lanka, insa se vinde amestecat (cel din India cu cel din Ceylon). Acest ceai se apropie poate cel mai mult de ceea ce cred vesticii despre ceai: lichid rosiatic-maroniu, care te invioreaza imediat.
9) Ceaiul Formosa este supranumit si “Sampania ceaiurilor”, fiind considerat unul dintre cele mai fine ceaiuri maronii. Se cultiva in partea de nord a Taiwan-ului.
10) Chai este cuvantul pentru ceai, in indiana, si se refera la un ceai negru, cu zahar, condimente si lapte.