Trece motiunea de cenzura? (de Doc)
DA: PSD are o mare problema cu situarea confuza intre putere si opozitie, daca nu doboara guvernul acesta risca sa intre cu un mesaj neclar in campania electorala care urmeaza, vreau sa zic, a si inceput. Daca motiunea nu trece, sfidand socoteala de acasa, PSD risca sa fie perceput ca un partid extrem de neserios.
NU: PSD e de fapt intr-o framantare interna evidenta (situatia listei pentru euro-alegeri o dovedeste inca odata) iar unele grupuri s-ar putea sa provoace intentionat un esec partidului, pentru a forta schimbarea conducerii. Votul va fi secret, cel putin pentru public; PSD va putea arunca responsabilitatea esecului in curtea celor de la PD si PLD. Parlamentarii se tem ca motiunea ar putea sa provoace anticipate.
DA: Intr-o interventie televizata, presedintele Basescu a vorbit (daca nu ma-nsel, pentru prima oara) impotriva anticipatelor:
Realizator: …Dar v-ati mai dori in momentul acesta alegeri anticipate?
Traian Basescu: Privind la prioritatile care sunt, este indoielnic daca mai este momentul alegerilor anticipate sau nu. Alegeri anticipate ar insemna sa ratam euroalegerile, ceea ce ar discredita Romania profund in interiorul Uniunii Europene. Or, nu avem dreptul sa discreditam Romania.
NU: Dl Basescu se poate razgandi.
DA: Dl Basescu poate fi pus intr-o situatie foarte dificila dupa motiunea de cenzura, de vreme ce nicicum nu se vede o majoritate stabila in parlamentul acesta. Ideea refacerii Aliantei este o utopie, nu in ultimul rand pentru ca, fie si refacuta in forma PNL+PD+PLD, tot n-ar avea majoritatea parlamentara, cu tot cu UDMR.
Daca se poate identifica o majoritate parlamentara, e cea careia ii place sa-l puna pe presedinte intr-o situatie foarte dificila.
NU: Dl Basescu se poate descurca. E genul. Plus ca da senzatia, totusi, ca doreste indepartarea acestui cabinet.
DA: Poate fi, pentru PSD, pasul care sa determine PNL sa accepte colaborarea cu ei.
NU: Luarile de pozitie publice ale membrilor PNL exclud asa ceva. PSD nu rezolva nimic.
DA: Controlul administratiei si a bugetului, fie si impartit cu altii, poate aduce puncte serioase in campania electorala. Degeaba treci din “opozitie” legi populiste, daca apoi ti le confisca guvernul.
NU: Poti plusa propunerile populiste, pana cand se sperie si guvernul de ele. Si nu se merita sa administrezi bugetul care trebuie sa faca fata promisiunilor de genul asta…