Sari direct la conținut

Un botoșănean a fraudat statul în trei moduri diferite. Afaceri cu refugiații ucraineni și încasări ilegale de subvenție

HotNews.ro
Poliția a făcut cinci percheziții în dosarul de fraudă din Botoșani, Foto: Poliția Română
Poliția a făcut cinci percheziții în dosarul de fraudă din Botoșani, Foto: Poliția Română

Un bărbat din Botoșani este cercetat penal pentru trei tipuri distincte de fraudare a banilor publici, prejudiciul fiind estimat de către poliție la circa 118.000 de lei.

„La data de 27 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Botoșani au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, la imobile aparținând unui bărbat, din comuna Șendriceni, bănuit de comiterea infracțiunii de obținere ilegală de fonduri”, se spune într-un comunicat al Poliției Române.

Primul tip de fraudă este încasarea ilegală a unor subvenții acordate de către state pentru angajarea unor persoane care au depășit vârsta de 45 de ani. În baza unor acte false depuse în perioada decembrie 2020 – aprilie 2022, suspectul din Șendreni a încasat 81.000 de lei ca subvenție.

De asemenea, bărbatul a decontat cheltuieli fictive legate de cazarea refugiaților din Ucraina, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean în februarie 2022.

„În urma perchezițiilor, la locațiile vizate au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, documente contabile și alte înscrisuri cu valoare probatorie, documente de identitate și carduri bancare aparținând unor cetățeni străini”, precizează sursa citată.

Odată cu perchezițiile, au fost descoperite trei utilaje de fabricare peleți, achiziționate prin intermediul unui program național de finanțare, a căror valoare a fost justificată în fals, ca fiind de 45.000 de lei, deși nu acesta era costul real, iar utilajele nu erau noi.

„În urma activităților desfășurate, bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost condus la sediul poliției, în baza unui mandat de aducere și s-a instituit sechestru asigurator asupra unui imobil în valoare de 118.000 de lei, în vederea recuperării prejudiciului cauzat”, mai precizează poliția.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro