Sari direct la conținut

„Noi nu putem face nimic”. Zelenski critică o decizie majoră a Occidentului / Ce spune Rusia pe această temă

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri Occidentul pentru că a interzis Ucrainei să folosească arme furnizate de Europa și Statele Unite pentru a lovi teritoriul rusesc, transmite AFP.

„Ei ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemelor lor (de armament) aflate pe teritoriul rusesc cu arme occidentale”, a spus Zelenski într-un interviu pentru France Presse.

„Nu avem acest drept”, a subliniat el, adăugând că s-a plâns în acest sens secretarului de stat american, Antony Blinken, chiar săptămâna aceasta.

Casa Albă a spus că nu și-a schimbat poziția pe această temă.

Administrația Biden nu încurajează sau permite atacuri cu arme furnizate de SUA în interiorul Rusiei, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit Reuters.

Ce spune Rusia pe această temă

Tot vineri, Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat Occidentul că se joacă cu focul permițând Ucrainei să folosească rachete și arme occidentale pentru a lovi Rusia și că Moscova nu va lăsa o astfel de acțiune fără răspuns.

Ministerul de Externe a transmis prin intermediul unui comunicat că vede mâna Statelor Unite și a Marii Britanii în spatele unui recent val de atacuri și a acuzat Washingtonul și Londra pentru escaladarea conflictului prin faptul că au autorizat Ucraina să folosească folosi rachete cu rază lungă de acțiune și arme grele furnizate de ele împotriva țintelor rusești.

„Încă o dată, am dori să avertizăm fără echivoc Washingtonul, Londra, Bruxellesul și alte capitale occidentale, precum și Kievul, care se află sub controlul lor, că se joacă cu focul. Rusia nu va lăsa fără răspuns astfel de intruziuni pe teritoriul său”, se spune în comunicat.

ISW: Compromite grav capacitatea Ucrainei de a se apăra

Oficialii americani au reiterat refuzul Casei Albe de a sprijini utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA în lovituri împotriva unor obiective militare din Rusia, notează și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Sabrina Singh, a declarat joi că administrația Biden nu și-a schimbat poziția împotriva utilizării de către forțele ucrainene a armelor americane pentru a lovi ținte din Rusia și că administrația consideră că echipamentele ar trebui folosite pentru a elibera teritoriul ucrainean ocupat.

ISW continuă să evalueze că limitările impuse de SUA și alte limitări occidentale asupra capacității Ucrainei de a lovi ținte militare din Rusia au creat un fel de arie-sanctuar în zonele de frontieră ale Rusiei, din care avioanele rusești pot efectua lovituri cu bombe și rachete împotriva pozițiilor și așezărilor ucrainene și unde forțele și echipamentele rusești se pot aduna liber înainte de a intra în luptă.

Această politică a SUA compromite grav capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva operațiunilor ofensive rusești în nordul regiunii Harkov, a mai spus Institutul pentru Studiul Războiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro