Sari direct la conținut

Cine este bărbatul care a incendiat sinagoga din Rouen

HotNews.ro
Sinagoga din Rouen, Franta, Foto: LOU BENOIST / AFP / Profimedia
Sinagoga, Franta, Foto: LOU BENOIST / AFP / Profimedia

„Un act antisemit care ne atinge profund pe toți”, a denunțat ministrul de interne Gérald Darmanin, care a precizat că bărbatul care a dat foc vineri sinagogii din Rouen era căutat de „mai multe săptămâni” și că polițistul care l-a ucis va fi „decorat”, potrivit AFP.

Incendiatorul, care i-a amenințat apoi pe polițiști cu „un cuțit extrem de mare”, era „un individ deosebit de periculos, deosebit de violent”, a declarat ministrul în cadrul unui briefing de presă la Rouen, dând detalii despre identitatea sa.

Bărbatul nu era cunoscut „nici de către servicile de informații pentru radicalizare, adică nu era pe lista S, nici de către poliție”, a adăugat el.

Acest bărbat „de origine algeriană”, care solicitase în 2022 un permis de ședere pentru „cetățenii străini bolnavi”, și-a văzut recursul respins „la sfârșitul lunii ianuarie” 2024, a adăugat ministrul.

„Motivat în mod clar de rele intenții pe teritoriul național”, el era dat în urmărire de „câteva săptămâni”, potrivit lui Darmanin.

„Dacă ar fi fost arestat, l-am fi plasat într-un centru de detenție administrativă în vederea expulzării sale în țara de origine”, a spus el.

Potrivit unei surse apropiate de acest caz, suspectul s-a născut în 1995.

De asemenea, ministrul a lăudat curajul polițistului adjunct în vârstă de 25 de ani.

„Aș vrea să-l felicit aici și să-i spun că va fi decorat de către Republica pentru sprijinul acordat în protejarea lăcașurilor de cult și a oamenilor. El și-a folosit arma de serviciu și vreau să spun că a avut dreptate să o facă”, a spus ministrul.

Foc în legitimă apărare

Potrivit procurorului general din Rouen, Frédéric Teillet, se pare că polițistul și-a folosit arma „în condițiile permise”.

„În timp ce încercau să îl convingă pe individ să coboare de pe acoperiș, acesta a aruncat în direcția lor bara de fier, care s-a dovedit a fi un burghiu, apoi a sărit de pe acoperiș și a alergat spre un polițist, amenințându-l cu cuțitul pe care îl avea asupra sa, cu brațul încă ridicat spre el”, indicase magistratul.

După ce i-a adresat avertismente „fără rezultat”, polițistul amenințat „ar fi făcut uz de armă de cinci ori, împușcându-l pe individ de patru ori”, potrivit magistratului.

O primă anchetă a fost deschisă pentru „incendiere” vizând un lăcaș de cult și „violență deliberată” împotriva polițiștilor și pompierilor, a precizat parchetul.

O altă anchetă a fost deschisă cu privire la circumstanțele morții individului înarmat pentru „violență deliberată cu arme care a dus la moarte fără intenția de a o provoca” și a fost încredințată Inspectoratului General al Poliției Naționale (IGPN).

„Un act antisemit care ne atinge profund pe toți”, a denunțat ministrul de interne Gérald Darmanin, care a precizat că bărbatul care a dat foc vineri sinagogii din Rouen era căutată de „mai multe săptămâni” și că polițistul care l-a ucis va fi „decorat”, potrivit AFP.

Numeroase pagube

Sinagoga a suferit pagube importante în urma incendiului, dar nimeni nu a fost rănit. Natacha Ben Haim, președinta comunității evreiești din Normandia, a declarat că pereții și o mare parte din mobilier au fost înnegriți de foc și fum.

„Este catastrofal. Da, sunt supărată, sunt foarte supărată”, a declarat ea reporterilor.

Radiodifuzorul regional francez France 3 a precizat că pompierii, care au răspuns la o sesizare ce semnala „o degajare de fum lângă sinagogă”, au sosit la fața locului.

Rabinul sinagogii, Chmouel Lubecki, a declarat că soția sa se afla acolo în momentul atacului.

„Ne-am speriat foarte tare”, a spus el. Soția sa „a auzit împușcături și țipete și apoi a văzut fum ieșind din sinagogă, așa că a coborât imediat, i-a ajutat pe pompieri să intre în sinagogă”.

„Ne așteptam la asta (la atacuri), din păcate”, a spus el, din cauza creșterii antisemitismului. „Aveam această teamă în interiorul nostru, dar când se întâmplă cu adevărat, este încă șocant”, a spus rabinul.

Incidentul vine pe fondul războiului purtat de Israel în Gaza, după atacul terorist al Hamas din octombrie anul trecut. Conflictul a generat tensiuni în întreaga Europă, iar Franța, care vara aceasta găzduiește Jocurile Olimpice, și-a ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt prag.

Rouen a fost zguduit în 2016 de un atac revendicat ulterior de Statul Islamic, când un preot a fost ucis cu un cuțit în timpul slujbei din localitatea Saint-Étienne-du-Rouvray, în partea de sud a aglomerației urbane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro