Sari direct la conținut

Cum îi urmăreşte Beijingul pe studenţii chinezi din străinătate – raport Amnesty International

HotNews.ro
Cartierul Chinatown din Boston (Massachusetts, SUA), Foto: Katy Rogers/MediaPunch / AP / Profimedia
Cartierul Chinatown din Boston (Massachusetts, SUA), Foto: Katy Rogers/MediaPunch / AP / Profimedia

Beijingul îi urmăreşte pe chinezii care studiază în străinătate din cauza activismului lor politic, afirmă organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, menționând că unii au raportat inclusiv cazuri de hărţuire a membrilor familiei în China.

Într-un raport publicat luni, Amnesty International acuză Beijingul că efectuează o „represiune transnaţională”, organizaţia nonguvernamentală bazându-se pe interviuri cu zeci de chinezi care studiază în opt ţări din Europa şi America de Nord, relatează AFP.

China nu tolerează disidenţa politică şi foloseşte instrumente tehnologice sofisticate, chiar şi intimidarea fizică, pentru a acționa pe teritoriul său.

Studenţii chinezi intervievaţi, care au participat în străinătate la evenimente precum comemorarea represiunii sângeroase din Piaţa Tiananmen din 1989, au declarat că membrii familiilor lor au fost ameninţaţi, a raportat Amnesty.

„Ameninţările la adresa membrilor familiilor din China continentală au inclus revocarea paşapoartelor, concedierea, imposibilitatea de a obţine o promovare sau de a primi beneficii de pensie și chiar limitarea libertăţii lor fizice”, a precizat ONG-ul.

Studenţii intervievaţi de Amnesty au mai spus că li s-a interzis să posteze pe reţelele de socializare chineze şi că sunt monitorizaţi pe acestea. Or, aceste platforme sunt adesea singura modalitate de a fi în contact cu familia lor din China din cauza blocării anumitor aplicaţii pe internetul chinez.

Un student a declarat ONG-ului că poliţia le-a arătat părinţilor săi „transcrieri ale conversaţiilor sale WeChat (o aplicaţie chineză de mesagerie) cu membrii familiei sale”.

Un „climat de frică” în campusurile universitare

Participanţii la anchetă au raportat de asemenea autocenzură în clasă şi în interacţiunile sociale şi s-au plâns de îngrijorări legate de sănătatea mintală cauzate de sentimentul de a fi urmărit, menţionând tulburări variind de la „stres şi traume la paranoia şi depresie”.

„Mi-ar plăcea mult să-mi public teza (…) dar sunt îngrijorat, aşa că am ales să nu o fac”, s-a plâns un student.

Conform Amnesty International, maniera în care Beijingul îi vizează pe studenții din străinătate „a creat un „climat de frică” în campusurile universitare din Europa de Vest şi America de Nord, ceea ce are un impact negativ asupra drepturilor omului în rândul studenţilor”.

„Impactul represiunii transnaţionale exercitate de China reprezintă o ameninţare serioasă la adresa schimbului liber de idei, care se află în centrul libertăţii academice”, a declarat Sarah Brooks, directoarea Amnesty International pentru China.

Beijingul nu a reacţionat imediat la raportul Amnesty International. Totuşi, China respinge acuzaţiile că îi urmăreşte pe cetăţenii care trăiesc în străinătate, spunând că respectă suveranitatea altor ţări şi acţionează în limitele legii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro