Sari direct la conținut

A fost atacul asupra lui Trump o deficiență de securitate? Ce au spus martorii oculari și de ce s-au declarat surprinși cei de la FBI

HotNews.ro
A fost atacul asupra lui Trump o deficiență de securitate? Ce au spus martorii oculari și de ce s-au declarat surprinși cei de la FBI
Forțele Secret Service în timpul atacului asupra lui Donald Trump / Sursă: Evan Vucci / AP / Profimedia

Donald Trump a fost împușcat în ureche în timpul unui miting de campanie ce a avut loc sâmbătă, după o deficiență majoră de securitate, un atac care probabil va remodela cursa prezidențială din acest an și va readuce în prim plan temerile că această campanie electorală ar putea aluneca spre violență politică, notează Reuters.

Atacul a ridicat imediat întrebări cu privire la deficiențele de securitate ale Secret Service, cel care oferă protecție pe viață foștilor președinți, inclusiv lui Trump.

A fost prima oară când un președinte SUA sau un candidat la prezidențiale al unui partid major este împușcat de la tentativa de asasinare a președintelui republican Ronald Reagan din 1981.

Susținătorii lui Trump au criticat Serviciul Secret, iar miliardarul Elon Musk a cerut conducerii agenției să-și dea demisia.

„Cum i s-a permis unui lunetist cu un set complet de armament să se târască pe acoperișul cel mai apropiat de un candidat la președinție”, a întrebat activistul conservator Jack Posobiec pe platforma de socializare X.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, controlată de republicani, a declarat că organismele parlamentare ale Camerei vor chema în curând la audieri oficiali de la Secret Service, Departamentul de Securitate Internă și FBI.

Ce au spus martorii oculari

Ron Moose, un susținător al lui Trump prezent la miting, a declarat că a auzit aproximativ patru împușcături. „Am văzut mulțimea aruncându-se la pământ și apoi Trump s-a ferit și el foarte repede”, a spus el.

„Apoi, toți cei de la Secret Service au sărit și l-au protejat cât de repede au putut. În mai puțin de o secundă toți îl protejau”, a adăugat el.

De asemenea, un al martor ocular a declarat pentru BBC că a văzut un bărbat înarmat cu o pușcă târându-se pe un acoperiș din apropierea evenimentului.

Martorul a spus că el și cei cu care era acolo au început să arate spre bărbat, încercând să alerteze forțele de securitate.

Împușcăturile au părut să provină din afara zonei asigurate de Secret Service, a afirmat acest serviciu, adăugând că suspectul a fost neutralizat de agenții săi.

De ce s-au declarat surprinși cei de la FBI

FBI a anunțat că a preluat conducerea în investigația privind atacul.

La o conferință de presă de după atac, oficialii FBI au declarat presei că a fost surprinzător faptul că suspectul a tras mai multe focuri de armă.

Secret Service nu a avut niciun reprezentant la conferința de presă, la care au participat oficiali ai FBI și ai poliției de stat.

La câteva ore după atac, Comisia de Supraveghere din Camera Reprezentanților a SUA, condusă de republicani, a convocat-o pe Kimberly Cheatle, directorul Serviciului Secret al SUA, pentru a depune mărturie în cadrul unei audieri programate pentru 22 iulie.

„Americanii cer răspunsuri cu privire la tentativa de asasinare a președintelui Trump”, a afirmat comisia într-un comunicat postat pe rețelele sociale.

INTERVIURILE HotNews.ro