Sari direct la conținut

A fost creată masca „killer”. Are 5 straturi, iar cel din mijloc poate capta și neutraliza virușii primiți

HotNews.ro
Masca medicala, Foto: Hotnews
Masca medicala, Foto: Hotnews

Noul dispozitiv a fost brevetat de chimistul britanic Gareth Cave. Săptămâna viitoare va obține certificarea CE, ceea ce va face posibilă vânzarea (la 1 euro bucata) în toată Europa. Eficacitate garantată timp de 7 ore consecutive, potrivit La Stampa, citat de Rador.

O mască complet asemănătoare cu cele chirurgicale tradiționale, dar cu o armă suplimentară care ar putea face cu adevărat diferența: capacitatea de a neutraliza coronavirusul și de a-l face inofensiv.

Masca fost inventată de chimistul britanic Gareth Cave, în colaborare cu universitatea unde predă, Nottingham Trent. Conform testelor efectuate, are o capacitate de filtrare de 99,98% și o eficiență de 90% în distrugerea virusurilor COVID-19 și a celor gripali.

Cum funcţioneazã

În loc de cele trei straturi convenționale, noua mască are cinci. Primul, cel exterior, este îmbibat cu un fluid respingător pentru a preveni inhalarea picăturilor, salivei și mucusului care ar putea conține SarsCov2, al doilea și al patrulea constând din țesutul filtrant prezent și în cele din măştile chirurgicale, iar în mijlocul acestora se află arma secretă: un strat antiviral, îmbibat cu nanoparticule de cupru, tratat cu o nouă tehnologie, brevetată de Pharm2Farm, spin-ff al Universității Nottingham Trent și fondată de Cave.

„Odată ce aceste nanoparticule intră în contact cu virusul, ele emit ioni care pătrund prin suprafață și învăluie virusul, distrugându-i materialul genetic și împiedicându-l să se replice – explică profesorul Cave – Aceste particule au o formă sferică și o suprafață la fel de mare ca cea a virusului și, din acest motiv, sunt foarte eficiente în uciderea oaspetelui nedorit, dar nu și în reducerea respirabilității măștii. Ultimul strat, cel mai apropiat de gură, este hipoalergenic și extrem de respirabil”.

Eficacitatea este de până la 7 ore de utilizare, iar costul pentru public este de aproximativ un euro masca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro