Sari direct la conținut

A început forarea metroului spre Otopeni. Primul TBM, botezat „Sfânta Ana”, pus în funcțiune pe Magistrala 6

HotNews.ro
A început forarea metroului spre Otopeni. Primul TBM, botezat „Sfânta Ana”, pus în funcțiune pe Magistrala 6
TBM de pe Magistrala 6 / Sursă: Captură YouTube - Metrorex

Primul utilaj de forat a început operațiunile pe primul tunel al noii Magistrala 6 de metrou care va uni Băneasa și Aeroportul Otopeni de restul rețelei de metrou din Capitală.

Primul utilaj TBM (Tunnel Boring Machine) și-a început activitatea pe Magistrala 6.

„Capul de foraj al utilajului gigantic face astăzi prima rotire marcând începerea activităților de foraj de la viitoarea stație de metrou Tokyo până la stația de metrou existentă 1 Mai”, transmite Metrorex. Stația de metrou Tokyo este cea de la complexul comercial Băneasa.

„Așa cum se obișnuiește, utilajele TBM poartă nume de sfinți. TBM-ul care se află astăzi la start în cadrul ceremoniei de lansare care marchează acest moment important se numește „Sfânta Maria” – simbolul protecției divine și al îngrijirii întregii umanități. Alături, va fi activ și cel de-al doilea scut, denumit „Sfânta Ana”, o altă figură emblematică a spiritualității ortodoxe, care reprezintă înțelepciunea, răbdarea și credința neclintită. Utilajul care poartă numele „Sfânta Maria” a fost adus în România în apropierea zilei de 8 septembrie, ziua în care este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului. Cel de al doilea TBM se numește „Sfânta Ana”, așa cum și sărbătorile se succed în calendar”, explică Metrorex.

Cele două utilaje vor excava tunelurile subterane cu lungime de 6,6 km, pe care se vor construi cele șase stații și șase interstații ale aliniamentului Magistralei 6, Secțiunea SUD, Tronsonul 1 Mai – Tokyo (Complex Comercial Băneasa).

Cum funcționează TBM-ul

TBM-ul „Sfânta Maria” are o lungime de 97 de metri, cântărește aproximativ 600 de tone, iar capul de foraj are 6,60 metri.

Viteza medie de înaintare a TBM este de 1,5 m pe oră, parcurs în care excavează circa 60 de metri cubi de pământ.


Pe măsură ce excavează și îndepărtează solul excavat, TBM-ul montează inelele de tunel.

Transportul inelelor de tunel se realizează prin MSV (Multi Service Vehicle), vehicul special de transport care poate transporta până la 50 de tone.

Media de montaj este de 13 – 14 inele per tunel, în 24 de ore, iar personalul care operează TBM-ul lucrează 24 de ore, în trei schimburi.

Cu excepția pauzelor necesare pentru mentenanță, TBM-ul funcționează continuu.

În perioada următoare punerii în funcțiune a TBM-ului „Sfânta Maria”, va deveni operațional și TBM-ul „Sfânta Ana”. Acesta va porni tot de la viitoarea stație de metrou Tokyo către 1 Mai, excavând cel de al doilea tunel de pe Secțiunea SUD, transmite Metrorex.

Magistrala 6 de metrou

Magistrala 6 va asigura legătura directă de la Gara de Nord la Aeroportul Internațional Otopeni. Pe un traseu de 14,2 km aceasta va cuprinde 12 stații de metrou: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Internațional Henri Coandă.

M6 este este împărțită în două proiecte contractate separat: 1 Mai – Tokyo (Băneasa) și Tokyo – Aeroportul Otopeni.

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor structurilor de rezistența pentru primul tronson al Magistralei M6 de metrou, de la 1 Mai la stația Tokyo (complex comercial Băneasa) a fost semnat de către Metrorex în martie 2022 cu  Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S pentru 1.200.850.000,00 Lei, fără TVA.

Lucrările au debutat în 2023 și au termen de finalizare anul 2027.

INTERVIURILE HotNews.ro