Sari direct la conținut

A înviat Casa negustorului Vanghele din zona Chirigii, vechea vamă a Bucureștiului. Bijuteria cu fațadă neobrâncovenească și geamlâc, salvată cu credit la bancă

HotNews.ro
Fatada casei negustorului Vanghele , Foto: Antoaneta Dohotariu
Fatada casei negustorului Vanghele , Foto: Antoaneta Dohotariu

​Într-o zonă istorică remarcabilă pentru trecutul Bucureștiului, cea a Chirigiilor, vechea vamă pe unde intrau în oraș caravanele cu mărfuri de preț însoțite de chirigii (paznici) călare, casa negustorului Dumitru Vanghele a fost readusă la viață.

Clădirea este monument de arhitectură și se află într-un șir de locuințe negustorești (constituite în „rezervație de arhitectură”), dar și de construcții ale fostei vămi din secolul al XIX-lea, aflate azi în paragină.

Locuința negustorului Dumitru Vanghele se află situată într-o periferie specială, vechea vamă pe unde intrau în oraș, de pe Calea Craiovei, căruțele cu mărfuri, însoțite de gărzi/apărători călare, ,,chirigii”.

Teritoriul ,,Gura Văii”, în care se găsea vama, limita moșiile mănăstirilor și ale boierilor din oraș de zona înconjurătoare cu vii. Două artere principale duc din centrul orașului în intersecția Chirigii de azi, Calea Rahovei – vechea Cale a Craiovei (de pe la 1550), și bulevardul George Coșbuc, artera nou trasată în anul 1898 cu denumirea de bulevardul Regina Maria.

Citește, pe B365.ro, povestea unei clădiri extraordinare, construite în 1915 și readuse la viață cu credit la bancă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro