Sari direct la conținut

Abbas și Erdogan au discutat despre o încetare a focului în Gaza blamând Israelul

HotNews.ro
Mahmoud Abbas, Foto: Saudi Press Agency / AP / Profimedia
Mahmoud Abbas, Foto: Saudi Press Agency / AP / Profimedia

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit miercuri seara la Ankara cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre o încetare a focului în Gaza, la o zi după o vizită în Rusia, potrivit AFP.

Această întâlnire cu ușile închise a avut loc într-un context de tensiuni foarte mari în războiul izbucnit în urmă cu 10 luni între Israel și Hamas, cu puține progrese privind o posibilă încetare a focului, asasinarea liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh la Teheran și amenințările Iranului de a riposta împotriva Israelului.

Abbas și Erdogan au discutat despre „masacrele comise de Israel în teritoriile palestiniene”, precum și despre „pașii necesari pentru o încetare permanentă a focului și pentru pace” în timpul întâlnirii lor la palatul prezidențial, potrivit biroului lui Erdogan.

Președintele turc a denunțat vehement comportamentul Israelului în războiul declanșat de atacurile Hamas la 7 octombrie. El l-a descris pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu drept „măcelarul din Gaza”.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Israelul consideră Hamas drept o organizație „teroristă”, dar Erdogan o vede ca pe o „mișcare de eliberare” și a criticat Occidentul pentru incapacitatea sa de a determina Israelul să pună capăt conflictului.

În timpul întâlnirii sale cu Abbas, acesta a criticat încă o dată tăcerea anumitor țări occidentale în fața numărului tot mai mare de morți din Gaza, o situație „inacceptabilă”, potrivit Președinției turce.

El a adăugat că toate țările, în special cele musulmane, ar trebui să își intensifice eforturile pentru a obține o încetare imediată a focului în Gaza și pentru a asigura distribuirea neîntreruptă a ajutorului umanitar către palestinieni, potrivit aceleiași surse.

Abbas, a cărui vizită ar trebui să dureze două zile, tocmai a sosit de la Moscova, unde a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Joi, el urmează să se adreseze palestinienilor în cadrul unei sesiuni speciale a parlamentului de la Ankara.

INTERVIURILE HotNews.ro