Academia Română îi retrage „Meritul Academic” lui Alex Mihai Stoenescu, colaborator dovedit al Securității / „Recunosc că ne-am pripit”
Academia Română a decis marţi să îi retragă „Meritul Academic” istoricului Alex Mihai Stoenescu din cauza colaborării cu Securitatea, anunță Europa Liberă. Hotărârea de retragere vine în urma protestelor din mediile universitare și intelectuale.
Informaţia a fost confirmată de preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. „I-am retras diploma domnului Stoenescu. Am vorbit cu profesorul Spinei (cel care l-a propus pentru diplomă n.r.) şi am fost de acord să îi retragem diploma. Am trimis către prezidiu propunerea. Recunosc că ne-am pripit”, a declarat Ioan Aurel Pop.
La ceremonia inițială, cea de înmânare a premiilor Academiei Române, organizată pe 4 decembrie 2024, Alex Mihai Stoenescu a primit Diploma „Meritul Academic” pentru lucrările sale din domeniul istoriei.
Este a doua oară când Academia Română îl premiază – în 1997 a fost premiat pentru meritele sale literare. Academia și-a încalcat astfel propriul Regulament de acordare a premiilor și diplomelor, publicat în 2020. La capitolul 4, art. 15 stipulează: „Nu pot să primească premii ale Academiei Române persoanele cărora le-au mai fost acordate anterior Premiile Academiei Române”.
Ioan Aurel Pop: „Responsabil este academicianul Victor Spinei”
Contactat săptămâna trecută de HotNews.ro, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a insistat că nu el a decis premierea scriitorului.
„Nu cunosc! Eu nu am datoria să verific așa ceva, fiindcă nu sunt cenzor. Secția de științe istorice este responsabilă prin președintele sau, domnul academician Victor Spinei de la Iași. Membrii Academiei sunt egali, iar președintele e doar un slujitor, primul dintre egali”, a declarat Pop.
El s-a dezis de faptele lui Stoenescu. „Firește ca nu sunt de acord. Cum credeți ca am ajuns președintele Academiei? Academia e o instituție serioasă, doar că e o creație omenească și membrii ei pot să greșească. Eu nu am știut, nu am datoria să verific. Cei care propun răspund”, a mai spus președintele Academiei Române.
Victor Spinei: „Trecutul nu a cântărit în aprecierea Academiei”
Europa Liberă l-a contactat pe academicianul Victor Spinei de la Iași, președintele Secției Științele Istoriei și Arheologie, care l-a propus pe Alex Mihai Stoenescu pentru diplomă. Academicianul, el însuși istoric, a declarat că știa despre trecutul de informator al lui Alex Mihai Stoenescu.
El își menține punctul de vedere în favoarea premierii istoricului controversat argumentând că „dacă nici în diplomație, nici în Parlament, cei care au avut deviații neplăcute n-au pățit nimic, nici lui Stoenescu nu i se poate imputa”.
Profesorul Spinei consideră că „Stoenescu a avut în ultimii ani o activitate prodigioasă”, iar trecutul „s-a estompat” și „nu a cântărit în apecierea Academiei”. Pe de altă parte, „doar factorii guvernamentali pot stabili dacă să se țină seama sau nu de acest trecut”.
Academicianul crede că din punct de vedere moral adevărul trebuie cunoscut, totuși fără „măsuri oficiale”. Acad. Spinei nu vede de ce ar conta trecutul de informator al cuiva.
Recenta premiere a lui Alex Mihai Stoenescu, colaborator dovedit al Securității, încarcă lista controverselor din jurul Academiei. Există precedentul Constantin Bălăceanu-Stolnici, notează Europa Liberă.
Proteste și cereri de retragere a diplomei
Decizia vine şi ca urmare a unui apel semnat de 30 de profesori şi cercetători care au solicitat Academiei Române retragerea Diplomei „Meritul Academic” acordată „pentru activitatea prodigioasă desfăşurată în domeniul istoriei” lui Alex Mihai Stoenescu, care a promovat în spaţiul public ideea că Securitatea a participat la răsturnarea lui Ceauşescu, a susţinut teza că în anii 1980, Departamentul Securităţii Statului ar fi renunţat la reprimarea revoltelor populare pentru „a deveni exclusiv un serviciu de culegere de informaţii”, l-a prezentat pe Iulian Vlad, fostul Şef al DSS, drept un patriot, scrie News.ro.
Semnatarii apelului spun că „Alex Mihai Stoenescu a fost un colaborator prolific al Securităţii. Delaţiunile sale au trimis oameni în închisoare. Foşti ziarişi ai postului de radio Europa Liberă, foşti disidenţi, personalităţi culturale şi-au exprimat dezgustul moral faţă de răul făcut de acest om semenilor săi. Implicarea lui Alex Mihai Stoenescu în acţiuni de poliţie politică a fost recunoscută de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în 2010 şi confirmată de ÎCCJ în anul 2014”.
Din perspectivă ştiinţifică, „opera” istorică a lui Alex Mihai Stoenescu este mistificatoare şi mediocră, potrivit profesorilor universitari.
Cine este Alex Mihai Stoenescu
Alex Mihai Stoenescu a fost pus de Neculai Constantin Munteanu, principala voce a postului Radio Europa Liberă din München și un disident anticomunist, pe primul loc în topul „celor mai scârboși informatori” ai Securității.
„ Alex Mihai Stoenescu se naște la 2 octombrie 1953 la Bucuresti, într-o familie de intelectuali cu veche tradiție militară. (…) Din 1979 începe să scrie proze scurte, care nu văd însa lumina tiparului. După 1990, publică mai multe romane, printre care: „Patimile Sfântului Tommaso d’Aquino”, „Noaptea incendiului”, „Misiunea dominicana”, „Armata, mareșalul și evreii”. Cărțile sale cu mare succes la public sunt, pe lânga acestea, și cele cu subiect istoric și politic: „Interviuri despre Revoluție”, „Istoria loviturilor de stat” (4 vol.), „Din culisele luptei pentru putere 1989–1990”, apărute la Editura RAO”, este descrierea pe care editura RAO o face scriitorului.
Dincolo de activitatea publicistică, Alex Mihai Stonescu este colaborator dovedit al Securității, printr-o decizie luată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și confirmată de Curtea de Apel București în 2012.
„Activitatea informativă a reclamentului a fost una prolifică a pârătului a fost una prolifică, în dosarul de rețea nr. R 97434 indentificându-se peste 70 de note informative, furnizate în perioada 1984 – 1987, calitatea informațiilor fiind apreciată de organele de securitate, iar pârâtul fiind recompensat de trei ori în perioada 1984-1986, cu suma de 500 de lei”, se arată în actul instanței.
Neculai Constantin Munteanu: „În trei ani a produs o sută de turnătorii, cam 33 pe an!”
În articolul intitulat „Top 5: Cei mai scârboși informatori”, publicat în Europa Liberă, jurnalistul și disidentul Neculai Constantin Munteanu îl pune pe primul loc pe Alex Mihai Stoenescu, despre care afirmă că „în trei ani a produs o sută de turnătorii, cam 33 pe an! Un stahanovist.”
„Locul 1. Alex Mihai Stoenescu. Seriozitate, pricepere, pasiune, vigilență, patriotism fierbinte, disponibilitate totală și dotare deosebită pentru culegere de informații sunt câteva din superlativele Securității la adresa informatorului Alex. Rolls Royce-ul turnătoriei la români și idealul turnătorului dezinteresat”, scrie Neculai Constantin Munteanu.
El enumeră și mărturii din analele Securității despre activitatea prolifică de turnătorie a lui Alex Mihai Stoenescu.
„În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat”, se menționează în documente.
„Turnătorul Alex e un caz complicat și mă tem că până și psihiatrii ar avea ceva de furcă cu el. A dorit de tânăr să fie ofițer de Securitate. N-a putut din cauza vederii. Un accident din copilărie, dar și un handicap depășit cu brio ca turnător”, spune Munteanu despre Stoenescu.