Acord între UE şi compania germană SAP pentru compatibilitatea aplicaţiilor anti-Covid
Comisia Europeană a încheiat un acord cu producătorul german de software din cadrul companiei SAP şi o filială a Deutsche Telekom pentru a permite schimburile între aplicaţiile naţionale de urmărire a contactelor în vederea combaterii COVID -19, a indicat vineri executivul european, relatează AFP.
„Comisia Europeană a ajuns la un acord cu T-Systems şi SAP pentru dezvoltarea şi construirea unei platforme de legătură pentru schimbul transfrontalier de alerte” privind contaminarea, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al executivului european, citează Agerpres.
Interfaţa va putea lucra cu cel puţin 18 aplicaţii – deja operaţionale sau prevăzute – dezvoltate de ţări europene care au ales o arhitectură aşa-numită ”descentralizată”, care nu include Franţa şi Ungaria.
Cu toate acestea, interfaţa nu ar urma să fie funcţională înainte de sfârşitul vacanţei de vară, deoarece durata instalării sale este estimată la trei sau patru săptămâni, a indicat Comisia.
Acest serviciu ”punte” urmează să permită recepţionarea şi transmiterea eficientă a informaţiilor pertinente din aplicaţii şi servere naţionale de urmărire a contactelor precum şi minimizarea volumului de date schimbate, potrivit Comisiei.
Pentru aplicaţia lor anti-Covid, majoritatea ţărilor europene au ales o opţiune ”descentralizată”, susţinută de Google şi Apple. În această arhitectură, smartphone-urile utilizatorilor primesc în mod regulat lista tuturor pseudonimelor persoanelor infectate şi verifică dacă pseudonimul lor apare sau nu pe aceste liste.
În Germania, SAP a dezvoltat o aplicaţie cu Deutsche Telekom care a fost descărcată de peste 16 milioane de ori.
Franţa a optat cu ”StopCovid” pentru o abordare ”centralizată”, care implică mai multe stocări de date pe un server central, la fel ca şi Ungaria. Între 2 şi 2,5 milioane de persoane au descărcat aplicaţia franceză.