Sari direct la conținut

Acordul Brexit a primit undă verde din partea Reginei Elizabeth și a devenit lege

HotNews.ro
Regina Elizabeth (The Royal Family- facebook), Foto: Hotnews
Regina Elizabeth (The Royal Family- facebook), Foto: Hotnews

Pachetul legislativ care implementează Acordul Brexit a devenit lege, după ce Regina Elizabeth a promulgat documentul adoptat miercuri seara de Parlamentul de la Londra, cu o săptămână înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Legislația a fost adoptată miercuri seara, după trei ani de dezbateri și blocaje legate de data la care Marea Britanie va ieși din blocul comunitar, dacă va ieși.

Regina Elizabeth și-a dat acordul, a anunțat, pe twitter, liderul Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg.

Marea Britanie va părăsi Uuniunea Europeană pe 31 ianuarie, la ora 23.00 GMT. Premierul Boris Johnson este așteptat să semneze acordul de retragere din UE în zilele următoare.

Parlamentul European urmează să voteze acordul pe 29 ianuarie.

“Părea că nu vom trece niciodată linia de finiș a Brexitului, dar am reușit”, a transmis premierul britanic Boris Johnson, după votul din Parlament.

Adoptarea acordului nu mai constituia o problemă după victoria detașată a conservatorilor lui Boris Johnson în alegerile din decembrie. Cu toate astea, momentul este unul privit ca unul cu mare încărcătură simbolică, având în vedere lupta îndelungată dusă de fostul premier Theresa May care a încercat, fără succes, să obțină aprobarea acordului în interminabile dezbateri ce au paralizat scena politică britanică de anul trecut.

De asemenea, lipsit de o majoritate, succesorul ei, Boris Johnson, s-a confruntat cu aceleași obstacole în Camera Comunelor, fiind nevoit în cele din urmă să declanșeze alegeri parlamentare anticipate pentru a depăși blocajul.

O perioadă de tranziție va urma după intrarea în vigoare a acordului, păstrând înțelegerile actuale în mare parte la fel până la sfârșitul lui 2020. În această perioadă, UE și Marea Britanie vor demara negocieri privind relația bilaterală viitoare, atât referitoare la comerț cât și la securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro