Sari direct la conținut

Activiștii veniți în zona retrocedată din Parcul IOR să verifice dacă se taie copaci, amenințați de un bărbat în fața polițiștilor locali: „Am câțiva pe țeavă și trebuie să-i bat”

HotNews.ro
Activiștii veniți în zona retrocedată din Parcul IOR să verifice dacă se taie copaci, amenințați de un bărbat în fața polițiștilor locali: „Am câțiva pe țeavă și trebuie să-i bat”
Persoane acuzate că încercau să șubrezească copacii din zona retrocedată din parcul IOR. Foto: captură video

Într-o serie de imagini filmate de mișcarea cetățenească „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure” și transmise către HotNews.ro, se observă cum mai multe persoane se află în zona retrocedată a parcului IOR, iar doi tineri, sub supravegherea a trei bărbați, lovesc cu toporul la baza mai multor copaci. La venirea poliției locale, unul dintre bărbații surprins în imagini îi amenință pe activiști cu bătaia. Poliția Capitalei a transmis pentru HotNews.ro că nu au fost tăiați copaci, ci, conform proprietarului terenului, arborii au fost marcați de către reprezentanți ai Romsilva. 

„De acum, vă aduc la cunoștință, că cine va intra pe teren, de acum mi-am luat toporul, și o să îi bat! Am câțiva activiști din ăștia pe țeavă și trebuie să-i bat. De azi trebuie să le luăm datele. Noi fiind interlopi, cum ne-a făcut toată lumea, noi trimitem trei, cinci copii din ăștia să le dea foc de vii. E simplu”, le spune unul dintre bărbați polițiștilor chemați la fața locului, conform filmării. 

Polițiștii locali de la Primăria Capitalei au fost chemați de o persoană care spune că a văzut că în zona retrocedată a parcului IOR copacii erau loviți cu topoarele la baza lor.

„Erau cu topoare în mână și dădeau la baza platanilor cei mari, deja uscați, loveau cu topoarele la baza lor. Nu în ideea de a-i tăia, că nu aveau cum să îi taie, vă dați seama, dar probabil ca să îi șubrezească, ca să pice. Alt motiv nu văd pentru care să dai la baza copacilor. Au dat la un grup de copaci”, a spus, pentru HotNews.ro, cea care a sesizat poliția și nu a dorit să îi fie precizat numele. 

„Probabil că au fost foarte iritați că a fost chemată poliția și au fost luați la întrebări și au început să amenințe activiștii. A zis că acum va bate toți activiștii care vor intra pe proprietatea lui”, a adăugat aceeași persoană. 

Polițiștii care au intervenit au dat asigurări că bărbatul care apare în înregistrări va fi amendat, spune cea care a chemat autoritățile. 

„După tot circul pe care l-au făcut, au zis că îi vor da un cumul de amenzi, pentru faptul că a jignit, iar că noi ar trebui să ne adresăm Secției 12 de poliție pentru a depune plângere pentru amenințare”, a detaliat aceasta. 

Amendă de 200 de lei pentru injurii

Poliția Capitalei l-a amendat pe bărbatul care i-a înjurat pe activiștii de mediu și a constatat că nu au fost tăiați copaci. 

„În jurul orelor 14.15, a fost primită o sesizare telefonică cu privire la faptul că pe str. Constantin Brâncuși, nr.11 – zona retrocedată, 3 persoane de sex masculin (dintre care un este proprietarul terenului, Mușat Sorin-Alexandru), lovesc cu toporul la bază mai mulți arbori. La fața locului au fost dirijați polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții la Evenimente și Serviciului Ordine și Liniște Publică Monitorizare Obiective, care au constatat faptul că nu se defrișau arbori, iar pe teren nu se afla nici o persoană”, se arată într-un răspuns pentru HotNews.ro. 

În comunicat se precizează și că „la fața locului se afla și proprietarul terenului, care a confirmat faptul că s-au marcat arborii de către lucrătorii din cadrul Romsilva și deține autorizație în acest sens, iar acesta a intrat într-un  conflict verbal cu activiștii de mediu, fapt pentru care a fost sancționat contravențional conform legii 61/1991 cu amendă în valoare de 200 lei pentru proferare de injurii”. 

Zeci de arbori de pe bucata retrocedată din parcul IOR au fost puși la pământ la începutul anului 

Zeci de arbori de pe bucata retrocedată din parcul IOR, aproape 11 ha, au fost puși la pământ în primele săptămâni din acest an. S-au tăiat așa de mulți copaci încât din parc se văd blocurile de pe bd. Nicolae Grigorescu, deși înainte era „pădure” acolo. În ultimul an și jumătate, zona verde a fost afectată de mai multe incendii, iar locuitorii din zonă au sesizat că arborii ar fi fost otrăviți.

Cu toate acestea, în afară de câteva amenzi simbolice, Primăria Sectorului 3, Primăria Capitalei, Garda de Mediu nu au făcut nimic să împiedice distrugerea spațiului verde. 

INTERVIURILE HotNews.ro