Sari direct la conținut

Aderarea Georgiei la Uniunea Europeană, „practic îngheţată” din cauza legii privind agenţii străini

HotNews.ro
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia a declarat miercuri că procesul de aderare a țării la blocul comunitar a fost efectiv oprit de legea georgiană privind „agenţii străini”, intrată în vigoare la începutul acestei luni, relatează Reuters.
Protest față de proiectul de lege privind „transparența influenței străine”, după ce acesta a fost aprobat, la Tbilisi, Georgia, pe 14 mai 2024. , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Protest față de proiectul de lege privind „transparența influenței străine”, după ce acesta a fost aprobat, la Tbilisi, Georgia, pe 14 mai 2024. , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ambasadorul UE Pawel Herczynski, citat de agenţia de presă georgiană Interpress, a afirmat că legea a avut „un impact negativ asupra perspectivelor de progres ale Georgiei” şi că procesul este acum „practic oprit, practic îngheţat”.

„În principiu, adoptarea acestei legi, aşa cum văd eu, a îngheţat integrarea Georgiei în Uniunea Europeană”, a declarat Herczynski, descriind ceea ce el a spus că este o perioadă dificilă în relaţiile dintre Georgia şi UE.

Legea, care impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”, a fost criticată inclusiv în țară, de numeroși opozanți, ca fiind de natură autoritaristă. Însă partidul de guvernământ din Georgia a apărat-o ca fiind un pas necesar pentru a asigura transparenţa finanţărilor.

Timp de două luni, oponenţii legii au organizat unele dintre cele mai ample proteste din Georgia de la obţinerea independenţei față de Moscova în 1991, pentru a se încerca renunțarea la proiectul de lege.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au criticat în mod repetat legea şi au avertizat Georgia că adoptarea acesteia îi va bloca eforturile de a obţine statutul de membru cu drepturi depline al UE.

Ţara din Caucazul de Sud a primit statutul de candidat în decembrie trecut, dar oficialii UE au avertizat că Georgia a dat înapoi în privinţa unor reforme cheie pe care trebuie să le implementeze înainte de a putea adera.

Agenția Interpress îl mai citează pe ambasadorul Pawel Herczynski afirmând că miniştrii de externe ai UE vor discuta despre statutul Georgiei la o reuniune, săptămâna viitoare, la Luxemburg.

Potrivit ambasadorului, au fost pregătite mai multe opţiuni cu privire la următorii paşi, iar statele membre UE „vor decide ce opţiune să implementeze din acest meniu”.

INTERVIURILE HotNews.ro