Sari direct la conținut

Adina Vălean, previziuni despre viitorul comisar desemnat de la București. „România nu are cum să primească un portofoliu cu influență în zona financiară”

HotNews.ro
adina valean, Foto: Profimedia
adina valean, Foto: Profimedia

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, susţine că România nu poate primi un portofoliu din zona financiară în viitoarea Comisie Europeană, aşa cum a anunţat premierul Marcel Ciolacu, pentru că nu facem parte din zona euro, transmite News.ro.

„Ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro”, a explicat Adina Vălean, în ultima conferinţă de presă din postura de comisar european. Pe data de 16 iulie, Adina Vălean va prelua mandatul de eurodeputat, funcţie incompatibilă cu cea de comisar european.

Întrebată ce portofoliu ar trebui să vizeze România, la negocierile pentru constituirea viitoarei Comisii Europene, Adina Vălean a răspuns: „E puţin târziu, trebuie să vă spun. România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne aşa cum sunt acum. În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii.”

Vălean a argumentat că o țară trebuie să vizeze un domeniu în care are competență. În ce privește România, ea a apreciat că aceasta nu poate solicita un domeniu cu influență în zona financiară.

Neapartenența la zona euro, un impediment pentru România

„România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliu de influenţă în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro. Comerţul internaţional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerţul internaţional? Poate că este, nu pot să spun eu”, a spus Adina Vălean.

Cât despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia va negocia un portofoliu în zona economică, Adina Vălean a răspuns: ”Zona economică este puţin vag, rămâne de definit. Transporturile înseamnă şi zona economică. Agricultura, la fel”.

Adina Vălean a mai fost întrebată dacă ar putea rămâne comisar şi în viitoarea Comisie Europeană. ”În particular nu mi-a făcut nimeni o astfel de invitaţie, deci în momentul de faţă nu mă aştept”, a răspuns eurodeputatul PNL.

Aleasă pe lista PSD-PNL pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, Adina Vălean va prelua mandatul de eurodeputat în 16 iulie, dată la care va demisiona din postul de comisar european pe Transporturi întrucât funcţia de eurodeputat este incompatibilă cu cea de comisar european.

În ce privește postul care va rămâne vacant, guvernul de la București are două variante: fie propune un interimar pentru următoarele cinci luni, fie nu mai desemnează pe nimeni până când nu se va ști portofoliul pe care-l va primi în viitoarea CE.

Pe 15 iunie, premierul Marcel Ciolacu spunea că negocierile pentru viitorul post de comisar al României au fost demarate de șase luni. „Am avut ieri discuţii telefonice. Lucrurile sunt într-o direcţie corectă şi mai ales instituţională”, spunea Ciolacu.

Tot atunci, premierul a menționat explicit portofoliul pe care guvernul său îl vizează. „Am insistat foarte mult pe Economie şi Piaţă Internă. Cred că în România, tot ce se întâmplă acum este despre economie, şi cred că cel mai bun portofoliu pentru România este Economie şi Piaţă Internă”, a adăugat Ciolacu.

INTERVIURILE HotNews.ro