Sari direct la conținut

Administratorul NASA, Bill Nelson, va efectua o vizită strategică în România și Bulgaria

HotNews.ro
Administratorul NASA, Bill Nelson, va efectua o vizită strategică în România și Bulgaria
Bill Nelson. Credit foto: Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP / Profimedia

Cel mai înalt oficial al NASA, senatorul în vârstă de 82 de ani, Bill Nelson, urmează să viziteze România și Bulgaria, în vederea unor discuții ce privesc colaborarea științifică dintre cele două state și Agenția Spațială Americană.

Vizita va începe joi, 17 octombrie, și, conform Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale Americane,  îl va aduce pe Bill Nelson față în față atât cu oficiali din cele două țări, cât și cu oameni de știință și studenți.

În România, administratorul NASA urmează să discute cu premierul Marcel Ciolacu, dar și cu Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării. De asemenea, oficialul american va avea o rundă de discuții cu Daniel Crunțeanu, directorul general al Agenției Spațiale Române (ROSA).

Bill Nelson și-a propus să viziteze mai multe centre de cercetare din România și Bulgaria, pentru a avea o imagine cât mai clară despre capacitățile științifice și tehnologice ale celor două state.

Administratorul NASA urmează să se întâlnească și cu studenți din cele două țări, pentru a evidenția beneficiile educației în știință, tehnologie, inginerie și matematică, precum și rolurile lor ca membri ai așa numitei „Generații Artemis”.

Nelson va discuta și despre importanța parteneriatelor internaționale și a colaborării în spațiu, inclusiv despre relațiile transatlantice cu NASA.

Atât România (2022), cât și Bulgaria (2023), sunt semnatare ale Acordurilor Artemis,  o serie de norme de drept spațial ce includ principii precum explorarea pașnică, transparența, asistența de urgență și furnizarea de date științifice între statele membre.

INTERVIURILE HotNews.ro