Sari direct la conținut

Adolescenții din Berlin-Brandenburg votează intens cu extremiștii de dreapta, într-un test preliminar alegerilor regionale de duminică

HotNews.ro
Alegeri Germania, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia
Alegeri Germania, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

Duminică s-au sondat preferințele adolescenților, în cadrul simulării U16, premergătoare alegerilor din 22 septembrie, în landul Berlin/Brandenburg. Aproape fiecare al treilea tânăr a optat pentru partidul extremist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD). Cu 2,1 milioane de cetățeni cu drept de vot, alegerile sunt de o importanță vitală și pentru perspectiva raportului de forțe politice în parlamentul federal.

Peste 4.700 de tineri au avut voie să voteze experimental, cu o săptămână înainte de alegerile de land din Brandenburg. În landurile Turingia și Saxonia, alegerile pentru tineret au fost un bun indicator al rezultatelor alegerilor ulterioare, care au avut loc pe 1 septembrie.

AfD, cap de listă la tineri

La alegerile U16 din perioada premergătoare alegerilor de land din Brandenburg, AfD e cap de listă. Partidul a primit aproape 30 % din voturi de la copii și tineri. Acest lucru reiese din rezultatele alegerilor publicate luni de fundația „Sozialpädagogisches Institut Berlin” (SPI), citata de Tagesspiegel.de.

SPD a fost a doua cea mai puternică forță politică, cu 15 %, înaintea CDU (13 %.) Partidul pentru Protecția Animalelor a primit 12% din voturi. Cu toate acestea, conform sondajelor curente în rândul celor efectiv cu drept de vot, acest partid nu are nicio șansă să intre în parlamentul regional.

Peste pragul electoral de 5% au fost Alianța Sahra Wagenknecht (8 %), Stânga (6,5 %) și Verzii (5 %), la alegerile U16.

Fundația SPI a desfășurat alegerile U16 în rândul copiilor și tinerilor, în perioada 9-13 septembrie, dar votul nu este reprezentativ. Au participat 4.736 de fete și băieți sub 16 ani. Alegerile de stat propriu-zise, ​​în care tinerii de 16 ani și peste au dreptul de vot, vor avea loc duminica viitoare (22 septembrie).

În Brandenburg, spre deosebire de Saxonia și Turingia, tinerii de 16 ani au voie să voteze pe 22 septembrie. Detalii despre alegerile de duminicî pot fi consultate aici.

Testul confirmă sondajele

Pe lângă performanța puternică a Partidului pentru Protecția Animalelor, rezultatele alegerilor U16 din Brandenburg reflectă și rezultatele celor mai recente sondaje. În barometrul politic al grupului de cercetare electorală pentru publicațiile ZDF și Tagesspiegel, AfD a fost, cu 29 %, înaintea SPD (26%). CDU s-a clasat pe locul al treilea, cu 15 %, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) s-a clasat pe locul patru, cu 14 %.

Și potrivit altui sondaj, al ARD-DeutschlandTrend, partidul Alternativa pentru Germania (AfD) e cotat ca primul în Brandenburg, cu 27 %. Hans-Christoph Berndt, un extremist de dreapta dovedit, conduce campania electorală. El este lider de grup parlamentar din 2020 și conduce partidul în parlamentul regional. Înainte de cariera sa în AfD, doctorul în medicină de laborator a lucrat la clinica Charité.

Rezultatele din Saxonia și Turingia

În alte două landuri din estul Germaniei, Saxonia si Turingia, Alternativa pentru Germania a obținut scoruri remarcabile, care îi permit o prezență sporită în parlamentul regional.
Comportamentul de vot al tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani, la alegerile reale din Saxonia, a fost destul de asemănător cu alegerile pentru tineret de acolo. La 1 septembrie, 31 % dintre tineri au votat pentru AfD, 18 % pentru CDU și 13 % pentru Stânga. Cu 10 %, de două ori mai mulți cetățeni au votat pentru BSW, decât la alegerile pentru tineret. Verzii (8 %) și SPD (7 %) au fost la coada clasamentului.

La 12 zile după alegerile de stat din Saxonia, comisia electorală de stat a confirmat rezultatele oficiale finale. După aceea, indiferent de buletinele de vot contestate, repartizarea locurilor în parlamentul landului rămâne aceeași.

CDU, ca forță cea mai puternică, are 41 de locuri, AfD are 40 de locuri. Urmează BSW cu 15, SPD cu 10, Verzii cu 7 și Stânga cu 6 locuri. Există, de asemenea, un mandat direct, pe care primarul Grimma, Matthias Berger, l-a câștigat pentru gruparea Alegătorii Liberi.

In landul Turingia, la rezultatele finale, publicate joi, AfD a mai primit câteva voturi, în timp ce CDU a pierdut câteva. Dar rezultatul final preliminar rămâne: AfD ajunge la 32,8 %, CDU la 23,6 %, BSW la 15,8 %, Stânga la 13,1 % și SPD la 6,1 %. Verzii, cu 3,2 % și liberalii (FDP) cu 1,1 %, ratează intrarea în parlamentul regional.

Scurt istoric AfD

Alternativa pentru Germania (AfD) este un partid politic populist și extremist de dreapta, din Germania. După înființarea sa în 2013, a candidat pentru prima dată la alegerile federale din 2013, la care nu a reușit să intre în parlament.

La alegerile europene din 2014, AfD a reușit să intre pentru prima dată într-un parlament supraregional. Drept urmare, a intrat în toate parlamentele de stat germane și, după alegerile federale din 2017, a devenit al treilea partid ca mărime, din cel de-al 19-lea Bundestag german, cu 12,6% din voturi.

De la alegerile federale din 2021, AfD a devenit a cincea cea mai puternică forță din Bundestag, după ușoare pierderi de voturi. Până acum nu a existat nicio participare guvernamentală la nivel de land și federal.

INTERVIURILE HotNews.ro