Sari direct la conținut

Ai vândut terenuri? Atenție la TVA. Ce a pățit un român controlat de ANAF

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

Un român care a vândut terenuri în 2022 a fost verificat de ANAF pentru că nu a plătit TVA, conform unui document al instituției, consultat de HotNews.ro, referitor la situația controalelor din luna mai 2024.

„Persoana fizică a desfășurat de o manieră independentă operațiuni economice cu caracter comercial care reprezintă activitate economică desfășurată în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate, fiind operațiuni impozabile privind taxa pe valoarea adăugată”, menționează sursa citată.

Inspectorii au constatat că, în perioada ianuarie – decembrie 2022, românul a efectuat 2 tranzacții imobiliare constând în vânzarea de bunuri imobile (terenuri construibile).

Începând de la prima tranzacție s-a depășit plafonul de scutire de 300.000 lei, nemaiputând aplica regimul special de scutire TVA. El avea obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, devenind plătitor de TVA din 1 mai 2022.

Ulterior datei de 1 mai 2022, el a mai efectuat o tranzacție imobiliară pentru care avea obligația de a calcula și declara TVA colectată.

ANAF nu oferă detalii despre persoana respectivă ori cât a fost pusă să plătească.

Conform Codului fiscal, dacă depășești venituri de 300.000 lei, atunci va trebui să plătești TVA.

La depășirea acelui plafon ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

De precizat că dacă nu a plătit până acum ce i-a spus Fiscul, poate beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere va scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub.

INTERVIURILE HotNews.ro