Al treilea roman milionar pe internet
Lucian Todea, proprietarul site-ului soft32.com, si-a inceput afacerea cu doar trei dolari. El ii urmeaza pe proprietarii lui Softpedia.
Lucian Todea (26 de ani) este omul din spatele site-ului soft32.com. Acesta este cel de-al doilea site romanesc ca numar de vizitatori dupa Softpedia, avand peste 3,5 milioane de vizitatori unici lunar.
Afacerea a inceput intr-un apartament inchiriat dintr-un bloc ANL din Sibiu. De curand, firma isi desfasoara activitatea intr-un apartament cumparat intr-un bloc vecin. Ca si cei doi proprietari ai Softpedia, Lucian Todea se considera deja milionar in dolari.
EVZ Cu cati bani ai inceput afacerea?
Lucian Todea: Nu stiu. (rade) Trei dolari pe luna, plus ca plateam netu. Pe vremea aia foloseam myx. Eu nici nu aveam abonament Connex, aveam un prieten care avea.
Care a fost motivatia?
Imi placea download.com si am zis sa fac si eu ceva asemanator, asa a aparut softrom.ro. asta a fost primul meu site, pe care l-am lansat in 2001.
Unde ai inceput?
In Bucuresti, in timpul facultatii. Dar pe atunci nu aveam firma, nu aveam nimic. Nici macar nu castigam bani, un an intreg nu am castigat nimic, de-aia am si renuntat la softrom.
Daca in primul an nu ai castigat nimic, dupa cati ani ai scos bani?
In 2003 am avut o cifra de afaceri de 100 de milioane de lei, in 2004 am ajuns la 150.000 de euro, iar in 2005 – 900.000 de euro.
Profit?
Undeva la 50%-60% din cifra de afaceri.
Masina, apartament, sediu nou
Ce ai facut cu banii castigati?
Mi-am cumparat o masina, un apartament si un teren pe care o sa construim un sediu nou.
Nu prea ai avut treaba cu informatica.
Nici acum nu prea am, dar ma descurc. Stiu sa fac chestii mai simple.
Gasesti programatori buni?
In Sibiu asta chiar e o problema. De doua-trei luni caut doi programatori buni de Java. Dar sunt foarte scumpi si putini. Nu am reusit sa-i aduc pe cei pe care i-am gasit.
Ai avut probleme cu birocratia?
In Romania chiar nu am avut niciun fel de probleme. Am avut la un moment dat un control in urma caruia trebuia sa mi se aprobe o returnare de TVA.
Cel care a facut controlul s-a uitat prin acte, dar nu a inteles nimic. Lucrand cu exteriorul, eu nu am facturi, ci numai invoice-uri pe care le scot la imprimanta.
La fel de bine pot sa scot orice, ca nu prea pot sa ma verifice. Oricum, totul este foarte transparent, de-aia nu ma complic sa fac tot felul de artificii. Numai ca lumea nu intelege ce e ala hosting, server in State etc.
Chiar la controlul asta, dupa ce am vorbit vreo doua-trei ore cu cel care venise sa ma verifice, dupa ce i-am explicat ce si cum, dupa ce
i-am aratat toate actele, la sfarsit imi spune „hai, zii totusi cu ce se ocupa firma asta!” (rade).
Am ajuns sa-i dictez ce sa scrie in raport ca sa i-l aprobe seful sau. Si era totusi un tip destul de tanar.
„Aproximativ” primul milion
Ti-ai vinde afacerea, si daca da, pentru cat?
Greu de spus, pentru ca fiind in crestere nu poti sa stii cat vei creste. Iar cand vinzi, nu vinzi valoarea de acum. Vinzi pentru o suma care va fi recuperata intr-un termen de cativa ani.
Daca ai primi o suma mare de bani?
Nu stiu, ar trebui sa vad oferta. Insa, in principiu, nu, pentru ca sunt destul de atasat de ea. Desi stiu ca in afaceri nu e bine sa fii atasat de ceva.
Care este cea mai buna oferta pe care ai primit-o?
Am primit doar o singura oferta (rade), la inceput de tot. Vreo cinci, sapte mii de dolari. Oferta era pentru softrom si am primit-o prin 2002. Era din partea unor rusi care voiau sa-si lanseze un site. In rest, s-au aratat mai multi interesati, am primit mail-uri, nimic concret insa.
Se poate spune ca ai facut primul milion?
Aproximativ, cel putin ca cifra de afaceri.
Rivalitate cu Softpedia
Esti mai cunoscut in afara decat in tara.
Da, cred ca da. Insa si la noi a mai inceput sa se auda de softpedia si soft32. Bine, Softpedia are si legatura cu Romania, au forum in limba romana, au stiri in limba romana.
Exista concurenta intre soft32 si softpedia?
Acum e destul de mare piata, nu se poate spune ca suntem concurenti.
Atunci sunteti prieteni.
Nici prieteni, nu ne-am intalnit niciodata. Am mai purtat, asa, discutii ori prin forumuri, ori indirect prin cunostinte.
Exista o rivalitate intre voi? Da, de la inceput a fost. Ne-am acuzat unii pe altii ca ne-am copiat ideile. Eu zic ca a fost o chestie care ne-a ajutat pe amandoi, chiar daca nu vrem sa recunoastem.
Mai ales ei nu vor sa recunoasca. Bine, nu vreau sa intru intr-o polemica de genul cine a fost primul care a folosit serviciul Adsense de la Google sau sistemul de afiliere. Indiferent cine a aplicat primul chestiile astea, la o saptamana, o luna dupa fiecare a aplicat cam aceleasi lucruri.
Ce au ei diferit e partea cu Romania si sunt chiar foarte bine reprezentati pe partea asta.
Afaceri noi
Ce oportunitati de afaceri pe net mai exista acum in Romania?
Comertul electronic este insuficient dezvoltat. In special domeniul platii on-line. Eu nu platesc cu cardul on-line. Nici nu-mi explic de ce. Poate pentru ca, la un moment dat, am platit asa si mi s-au blocat banii. In plus, in urmatorii ani publicitatea on-line va creste enorm.
Si tu pentru care oportunitati vei opta?
Vreau sa fac un magazin on-line cu componente de calculator, ceva gen emag. In prima parte ma voi concentra pe distributie in Ardeal. Sper sa gadil putin orgoliul celor de-aici si sa-i fac sa cumpere de la un ardelean, nu din Bucuresti.
Bine, nu ma bazez pe chestia asta, dar poate ma va ajuta. De asemenea voi lansa si games32, care va fi dedicat jocurilor.
Cat investesti in proiectele astea?
Destul de mult. M-a costat destul doar cumpararea domeniului games32, mult mai mult decat face el in mod normal.
Vrei sa depasesti emag?
Sincer da, vreau sa-i depasesc in cativa ani. Imi va lua ceva timp, dar la inceput nici nu ma astept sa fac ceva bani. Magazinul on-line este de viitor. Chiar eu sunt un client fidel al emag. Aproape tot ce am cumparat pentru firma am luat de la ei.
Emag a mai avut concurenta, dar au batut-o. Tu ce strategie ai?
La inceput voi merge pe o nisa. O sa merg pe ideea de chestii mai cool, ca sa zic asa. Voi face ceva de genul Alienware. La inceput vreau sa fie ceva diferit pentru ca este greu sa te bati cu ei direct.
Dar nu-i nimic, pentru ca si ei au pornit dintr-un apartament. Au avut mai multe proiecte, din care asta a fost cel care a mers.
Carte de vizita
Lucian Todea are 26 de ani, a facut ASE-ul in Bucuresti, Facultatea Finante, Asigurari Banci si Burse de Valori. Este casatorit cu o fosta colega de facultate, care acum tine contabilitatea firmei. Inca din timpul facultatii si-a inceput propria afacere: site-ul de download softrom.
Dupa ce a terminat studiile s-a intors in Sibiu deoarece nu-i placea Capitala. A renuntat la softrom si a deschis site-ul soft32. N-a avut niciodata o slujba, dar spune ca poate i-ar fi prins bine sa lucreze si pentru altii.
„Nu am dat oameni afara”
Cati angajati ai si cu cat ii platesti? Opt, iar salariile sunt cam 300, 400 de euro, depinde ce face fiecare.
Cum ii motivezi?
Dupa primele trei luni se renegociaza contractul. Apoi, pe parcurs, se mai fac renegocieri.
Ai dat oameni afara?
Nu, dar au plecat cativa singuri pentru ca si-au dat seama ca nu fac fata. Mai exact, au plecat doi, dar erau si tineri , prin anul doi de facultate. Erau cu gandul la altceva, nu erau in stare sa stea opt ore la munca.