Sari direct la conținut

Albinele, puse la adăpost de efectele pesticidelor. O soluție de protejare a fost găsită în Columbia

HotNews.ro
Albinele, puse la adăpost de efectele pesticidelor. O soluție de protejare a fost găsită în Columbia
Albine Foto: Carlo Morucchio / robertharding / Profimedia

Un grup de oameni de știință din Columbia au anunțat că a creat un supliment alimentar care să protejeze sistemul nervos al albinelor de pesticidele care provoacă efecte neurologice, ca urmare a utilizării lor în agricultură, informează Reuters.

Albinele, ca polenizatori, sunt considerate esențiale pentru păstrarea ecosistemelor naturale și pentru producția agroalimentară.

Suplimentul bazat pe plante a fost creat în Columbia la Universitatea Rosario din Bogota, în parteneriat cu Departamentul de Neuroștiințe de la Universitatea din Arizona și Universidad Javeriana, tot din Columbia.

Neurotoxinele folosite frecvent în agricultură afectează sistemul motor și memoria albinelor, efecte pe care suplimentul le elimină. „Este o soluție nutrițională la problema pe care o au albinele expuse la pesticide. Alimentul le ajută să dezvolte o protecție împotriva pesticidelor”, a declarat Andre Riveros, profesor asociat la Universitatea Rosario.

Formula este bazată pe flavonoide, care sunt metaboliți eliminați de plante și sunt cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătății.

După ce au fost sedate și apoi închise în mici tuburi de laborator, albinele au fost hrănite una câte una cu suplimentul. Acum testele sunt realizate în condiții naturale, într-o stupină a universității, a explicat Juan Jose Ovalle, student al universității.

„Știm deja că sunt molecule care îmbunătățesc sănătatea albinelor, știm că sunt molecule care previn efectele neurologice provocate de pesticide”, a explicat Ovalle, adăugând că este importantă continuarea cercetării pentru creșterea eficienței acestor metode de ajutorare a albinelor.

INTERVIURILE HotNews.ro