Sari direct la conținut

Alegeri legislative din Serbia: Opoziția va boicota noul vot planificat în 30 de birouri electorale, după acuzațiile de fraudă și protestele masive

HotNews.ro
Protest la Belgrad, Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia
Protest la Belgrad, Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

Opoziția sârbă a anunțat marți că va boicota noul vot programat pentru 30 decembrie în 30 din cele 8.000 de birouri electorale ale țării, considerând că acest lucru nu va fi suficient pentru a o face să accepte rezultatul general al alegerilor legislative din 17 decembrie, câștigate conform acesteia în mod fraudulos de dreapta naţionalistă, relatează AFP.

„Alegerile care se vor repeta într-un număr de secții de votare nu pot anula frauda sau corecta nedreptatea survenită la 17 decembrie. De aceea nu vom participa la repetarea alegerilor”, a spus coaliția „Serbia împotriva violenței” într-o afirmație.

Potrivit acesteia, „nu va fi de niciun folos să votezi atunci când parlamentarii sunt în greva foamei din cauza fraudei dovedite, dizidenții politici arestați și studenții bătuți de poliție și reținuți”.

Șapte membri ai opoziției se află în acest moment în greva foamei, în timp ce zilnic sunt organizate demonstrații în fața Comisiei Electorale.

Potrivit rezultatelor oficiale, partidul SNS (dreapta naționalistă) al președintelui sârb Aleksandar Vucic a câștigat 46% din voturi la alegerile legislative, față de 23,5% pentru coaliția de opoziție.

Dar „Serbia împotriva violenței” a spus că alegerile au fost fraudate, ​​susținând în special că alegătorilor sârbi din Bosnia vecină li s-a permis să voteze ilegal la Belgrad.

Observatorii internaționali, inclusiv cei de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), au raportat, de asemenea, „nereguli”, în special „cumpărarea de voturi.

Denunţând frauda, ​​manifestanţii opoziţiei au încercat să intre în primăria Belgradului duminică seara, spargând geamuri.

Câteva mii de persoane s-au adunat luni în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale din Belgrad pentru a protesta față de alegerile de la începutul acestei luni.

Protestatarii au mărșăluit până la secția principală de poliție, unde credeau că sunt persoanele reținute de forțele de ordine cu o zi înainte.

La începutul zilei, poliția a declarat că 38 de persoane au fost reținute în timpul și după un protest al opoziției privind rezultatele alegerilor de duminică. Poliția a declarat că opt polițiști au fost răniți în confruntări.

Duminică, protestatarii au spart ferestre și geamurile ușilor de la intrarea principală a primăriei, înainte ca poliția să folosească spray-uri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei 22.00 (21.00 GMT).

Citește și:

Șefa opoziției din Serbia este o fostă jurnalistă cu origini românești. Marinika Tepic face greva foamei și cere anularea alegerilor

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro