Sari direct la conținut

Alegeri SUA 2020 Sondajele ar putea fi greșite din nou. Dar asta l-ar putea ajuta și pe Biden, nu doar pe Trump

HotNews.ro
Trump vs Biden, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Trump vs Biden, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Cu doar câteva zile rămase până la ziua alegerilor din SUA, președintele Donald Trump continuă să fie în urma lui Joe Biden atât la nivel național cât și în state cheie, cele două tabere punându-și speranțele sau fiind îngrozite că „sondajele ar putea fi greșite iar”, scrie NBC News.

Adevărul este că sondajele de opinie sunt instrumente imperfecte și există mereu loc pentru o anumită marjă de eroare, dată fiind și calitatea variabilă a firmelor care fac sondarea.

Însă Trump va avea probabil nevoie de un rateu al sondajelor mai mare decât în 2016 pentru a câștiga un nou mandat și nu există nicio garanție că eventualele erori sistemice din sondare îl vor avantaja și anul acesta.

În primul rând este important de amintit că în 2016, Hillary Clinton era cotată în medie la nivel național cu 46,8% din intenția de vot, comparativ cu 43,6% pentru Trump.

Estimarea nu a fost cu mult departe de realitate: candidata democrată a câștigat votul popular cu 48,2% în timp ce Trump a luat 46,1% din voturi. Nu este tocmai dovada a cohortelor de votanți „timizi” ai lui Trump care ar fi refuzat să spună cu cine votează.

Însă o examinare la nivelul statelor arată un tipar clar și crucial: atât în 2016 cât și la alegerile pentru Congres din 2018, sondajele realizate în state au subestimat cronic forța republicanilor în Vestul Mijlociu (Midwest) al SUA și în Florida, subestimând însă puterea democraților în sud-vestul Americii.

Analiza realizată de NBC News arată o diferență izbitoare: în statele din Midwest și zona Marilor Lacuri, sondajele au subestimat rezultatul final obținut de republicani în 28 din 33 de cazuri, inclusiv cu o medie de 4,4 procente în 2016 anul victoriei lui Trump și cu 2,5% în cazul alegerilor pentru Congres in 2018.

Însă în sud-vest sondajele au subestimat rezultatele democraților în 17 din 19 cazuri, cu o medie de 1,4% în 2016 și 4,2 procente în 2018.

Nu este pe deplin clar de ce erorile de sondare sunt atât de diferite în funcție de regiune însă un factor important ar putea fi că alegătorii greu de sondat (cei care au mai multe locuri de muncă, nu au o linie de telefonie fixă sau se confruntă cu bariere privind limba) arată diferit de la stat la stat.

În Midwest acești alegători tind să fie albi și să simpatizeze cu Partidul Republican în timp ce în sud-vest există o probabilitate mai mare ca aceștia să fie hispanici, tineri și votanți ai democraților.

Iar în cazul în care scrutinul din luna noiembrie va bate toate recordurile de prezență la vot, alegătorii de regulă puțin interesați de alegeri ar putea da peste cap modelele firmelor de sondare.

În statul Pennsylvania, de exemplu, doar 19% din cei care nu au votat în 2016 nu erau albi, în timp ce 67% din persoanele care au votat au fost albi fără studii superioare, baza electorală a lui Trump.

Însă în Texas 55% din cei care nu au mers la vot nu erau albi, procentul fiind de 43% în Arizona.

Altă dinamică de urmărit: în 2016 sondajele de opinie au arătat că alegătorii din state cheie care s-au decis pe ultima sută de metri cu cine să voteze au mers preponderent pe mâna lui Trump care candida împotriva „establishment-ului”.

Dar anul acesta Biden este candidatul „schimbării”.

Însă în mod crucial actualele sondaje de opinie sunt diferite de cele din 2016 în trei moduri importante.

În primul rând avansul lui Biden este mai mare și mai stabil decât cel al lui Clinton în acest punct al campaniei. În al doilea rând, există mult mai puțini alegători indeciși sau care ar vota cu un al treilea candidat, ceea ce diminuează șansele unei întoarceri de ultim moment către candidatul republican sau democrat.

Iar în ultimul rând, multitudinea de sondaje efectuate la nivel local și al statelor îl arată pe Trump având un scor mai slab față de 2016, inclusiv în state cheie. În 2016 aceleași sondaje afișau semnale de alarmă pentru Clinton, în special în zonele cu mulți albi din clasa muncitoare.

În cele din urmă singura certitudine în ceea ce privește sondajele este marja de eroare. Însă nu există nicio garanție că erorile din 2020 îl vor ajuta pe Trump sau vor urma aceleași modele observate în sud-vest și Midwest ca în 2016 și 2018.

Dar luând în considerare ultimele dovezi, nu ar fi deloc surprinzător dacă Biden va sfida sondajele și va obține mai multe voturi în Arizona decât în Wisconsin sau va avea un rezultat peste așteptări în Texas mai mult decât în Ohio.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro