Sari direct la conținut

Alegerile americane, un risc pentru planetă, potrivit unei firme de cercetare

HotNews.ro
Alegeri SUA, Foto: Joaquin Corbalan | Dreamstime.com
Alegeri SUA, Foto: Joaquin Corbalan | Dreamstime.com

Viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite reprezintă cel mai mare risc politic pentru viitorul planetei, deoarece, indiferent de rezultat, instituțiile democratice americane vor fi subminate, consideră luni Eurasia Group, potrivit AFP.

În raportul său anual, firma de consultanță în domeniul riscurilor politice estimează că scrutinul din 5 noiembrie „va testa democrația americană la un nivel pe care națiunea nu l-a mai experimentat de 150 de ani”, o referire la Războiul Civil american.

„Statele Unite sunt deja cea mai divizată și disfuncțională democrație industrială avansată din lume. Alegerile din 2024 vor exacerba această problemă, indiferent cine va câștiga”, se arată în studiu.

„Singura certitudine este că țesutul social, instituțiile politice și reputația internațională a Americii vor continua să fie afectate”, adaugă firma de cercetare.

Dacă Donald Trump, aflat în pole position la alegerile primare republicane, va pierde din nou în fața președintelui Joe Biden, el va denunța probabil fraude masive și va lansa ample campanii de intimidare împotriva funcționarilor publici și a celor responsabili de proesul electoral, potrivit raportului.

Cu toate acestea, în cazul unei victorii a lui Joe Biden, Statele Unite s-ar putea confrunta și cu o „criză politică fără precedent” dacă Trump va fi încarcerat într-unul dintre numeroasele dosare în care este urmărit penal, apreciază Eurasia Group. Violențele la scară largă rămân totuși puțin probabile, potrivit raportului.

Joe Biden prezintă campania ca pe o luptă pentru a salva democrația de o nouă președinție Trump, ai cărui susținători au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie 2021 în speranța de a împiedica certificarea victoriei lui Biden.

În caz de înfrângere, se așteaptă ca Joe Biden să recunoască fără dubii rezultatele alegerilor. Însă mulți democrați vor contesta legitimitatea magnatului imobiliar, iar unii vor refuza să confirme victoria sa, invocând interdicția constituțională de a prelua funcția de președinte a oricărei persoane care s-a „implicat în insurecție”, potrivit Eurasia Group.

Firma de cercetare prezice, de asemenea, că un Donald Trump revenit va folosi statul ca pe o „armă” pentru a vâna rivalii și a zdrobi disidența.

Eurasia Group plasează violența din Orientul Mijlociu pe locul al doilea în topul celor mai mari riscuri globale, războiul dintre Israel și Hamas „probabil că va fi doar prima fază a unui conflict în expansiune în 2024”.

Al treilea mare risc se referă la Ucraina, studiul prezicând că țara va fi divizată de facto în 2024, pe măsură ce Kievul se străduiește să recupereze zonele confiscate de Rusia.

În orice caz, Ucraina ar suferi o nouă lovitură în cazul în care Donald Trump ar câștiga, întrucât acesta nu a făcut un secret din opoziția sa față de ajutorul de miliarde de dolari acordat Kievului. (Joaquin Corbalan | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro