Sari direct la conținut

Alerte de furtuni, în România. Județele sub cod galben sau portocaliu | HARTĂ

HotNews.ro
Furtună București, 2 iulie / FOTO: HotNews / Victor Cozmei
Furtună București, 2 iulie / FOTO: HotNews / Victor Cozmei

Meteorologii au emis noi alerte de furtuni pentru mai mult de jumătate din țară. Valul de căldură se mai domolește în acest sfârșit de săptămână, doar trei județe mai rămân sub atenționare de cod portocaliu de caniculă.

Alerte de furtuni, în România

ANM a emis noi coduri galben și portocaliu de vijelii puternice care intră în vigoare sâmbătă, 20 iulie. Alerta expiră duminică, ora 10.

Cod galben: Treptat, în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și local în Maramureș și în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50…70 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Cod portocaliu: În sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și în sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu averse torențiale intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 70…90 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.

Canicula se domolește

Numărul județelor afectate de valul de căldură persistentă s-a restrâns, dar rămân zone în care vor fi nopți tropicale și temperaturi de peste 34 de grade.

Un cod galben de caniculă este în vigoare sâmbătă, 20 iulie, în Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală, unde valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.


Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Meteorologii au emis pentru sâmbătă, 20 iulie, și un cod portocaliu de caniculă care vizează județele Dolj, Olt și Teleorman valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Duminică, 21 iulie, va fi în vigoare un cod galben de caniculă ce va viza centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

INTERVIURILE HotNews.ro