Sari direct la conținut

Codul roșu de caniculă extremă, extins. Alerte meteo și de furtuni. HARTA zonelor vizate

HotNews.ro
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cea mai mare parte a României se află în continuare sub avertizare de cod roșu de caniculă, iar meteorologii au emis o nouă alertă de furtuni violente ce vor lovi mai multe zone ale țării în cursul zilei de marți.

ANM a emis un cod galben de furtuni și vijelii valabil marți, de la ora 12, până la ora 21.

În intervalul menționat, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, potrivit meteorologilor.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Caniculă extremă în cea mai mare parte a țării

Marți, în cea mai mare parte a țării, este în vigoare o atenționare cod roșu de caniculă.


Valul de căldură va continua să se intensifice marți. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Și în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista, unde este emis un cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Miercuri, codul roșu de caniculă va fi în vigoare în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va fi cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Cum va fi vremea în București

Valul de căldură va fi în continuare intens în Capitală. Marți, vemperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 21…23 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi senin în prima parte a zilei, însă după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50…60 km/h), grindină, averse și descărcări electrice.

Valul intens de căldură se va menține miercuri, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 24…25 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

INTERVIURILE HotNews.ro