Sari direct la conținut

Alexandru Rafila, despre sucurile cu Aspartam: Aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari

HotNews.ro
Raft de supermarket cu sucuri carbogazoase, Foto: Shutterstock
Raft de supermarket cu sucuri carbogazoase, Foto: Shutterstock

Medicul Alexandru Rafila a explicat, sâmbătă, la Prima Tv, că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv, el arătând că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”.

Reacția sa vine după ce, zilele trecute, agenția Reuters a scris, citând informații din dosar, că Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie declarat drept posibil cancerigen de către Organizația Mondială a Sănătății.

„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.

Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de… bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm.

Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi… partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat medicul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro