Ambasadorul SUA Mark Gitenstein: Sunt foarte dezamagit de decizia BNR de a emite o moneda cu patriarhul Miron Cristea
„Sunt foarte dezamagit de hotararea Bancii Nationale a Romaniei de a emite moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea”, a afirmat vineri ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, potrivit unui comunicat primit din partea misiunii diplomatice a SUA. In cursul diminetii, Muzeul Holcaustului din Statele Unite a criticat din nou decizia BNR de a nu retrage moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Cristea, despre care afirma ca a avut vederi antisemite si a militat pentru alungarea evreilor din Romania.
Actiunile patriarhului Cristea din perioada „in care a indeplinit functia de prim-ministru, mai exact rolul avut in retragerea cetateniei unui numar de peste 225.000 de evrei romani, nu pot fi ignorate. Ele contrazic devotamentul sau religios declarat si trebuie analizate alaturi de contributiile sale pozitive la istoria Romaniei in calitate de patriarh”, sustine ambasadorul Gitenstein.
Diplomatul american reaminteste faptul ca „multe organizatii din Romania si din Statele Unite ale Americii si-au exprimat deja dezaprobarea fata de emiterea monedei. Faptul ca unii dintre romani au fost surprinsi de aceste critici demonstreaza fie necunoasterea, fie insensibilitatea lor la evenimentele istorice petrecute aici, bine documentate”.
„Multumita unor organizatii precum Institutul Elie Wiesel, Romania si poporul roman au facut progrese considerabile in acceptarea trecutului si, chiar si astazi, raman increzator ca aceste progrese vor continua”, precizeaza ambasadorul SUA.
Joi, BNR a declarat ca moneda a fost emisa la solicitarea expresa a Patriarhiei Romane, pentru a marca dubla celebrare a celei de-a 125-a aniversari a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane si respectiv a implinirii a 85 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane. Pentru celebrarea acestor evenimente, BNR a realizat o dubla emisiune numismatica in care sunt cuprinse o moneda de aur si cinci monede de argint, reprezentand simboluri ale Bisericii Ortodoxe Romane.
Radu Ioanid: Sunt socat de decizia Bancii Nationale
La inceputul lunii august, Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, s-a declarat „socat” de decizia bancii centrale de a emite o moneda pentru comemorarea fostului conducator al Bisericii Ortodoxe Romane. Potrivit lui Ioanid, patriarhul Miron Cristea, care a fost si prim-ministru al Romaniei intre anii 1938-1939, este cel responsabil cu revizuirea legii cetatenei, prin care aproximativ 225.000 de evrei – respectiv 37% din populatia evreiasca din tara – au fost deposedati de cetatenia romana.
Ioanid a cerut astfel BNR retragerea monedei, printr-o scrisoare privata transmisa, pe 29 iulie, guvernatorului Mugur Isarescu.
Numai 6.000 de evrei mai traiesc astazi in Romania, mentioneaza AP, precizand ca aproximativ 300.000 de evrei si tigani au fost exterminati in tara noastra in timpul Holocaustului.