Sari direct la conținut

Amnesty cere eliberarea palestinienilor din Gaza „deținuți în secret” de Israel

HotNews.ro

Israelul trebuie să „elibereze” toți palestinienii din Fâșia Gaza „reținuți în mod arbitrar” și să facă lumină în privința morților, a „disparițiilor în masă” și a „tratamentelor inumane” aplicate, a declarat miercuri Amnesty International, potrivit AFP.

„Toți cei reținuți arbitrar trebuie să fie eliberați”, a declarat directorul regional al ONG-ului, Heba Morayef, într-un comunicat, subliniind „necesitatea unei anchete independente” asupra presupuselor abuzuri aplicate palestinienilor din Gaza.

Marți, armata israeliană a anunțat pentru AFP că a deschis o anchetă privind „moartea unor teroriști în centrele militare de detenție”, fără a preciza numărul de deținuți implicați sau circumstanțele morții lor.

Armata israeliană a fost puternic criticată săptămâna trecută după difuzarea unor imagini cu zeci de palestinieni arestați în Fâșia Gaza, prezentați în lenjerie intimă, legați la ochi și cu mâinile legate, sub paza soldaților israelieni.

La începutul lunii decembrie, armata a raportat că „500 de teroriști” au fost arestați în Fâșia Gaza.

Ulterior, o parte dintre aceștia au fost eliberați, fiind vorba de medici, jurnaliști sau simpli muncitori.

Israelul s-a apărat spunând că i-a dezbrăcat pe cei reținuți deoarece caută „potriviri după imaginile din timpul atacului”

Războiul dintre Israel și Hamas, care a intrat miercuri în cea de-a 75-a zi, a fost declanșat de un atac sângeros și fără precedent al mișcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza la 7 octombrie.

Aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în atac, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe ultimele cifre oficiale israeliene disponibile, iar 250 de persoane au fost duse cu forța în Gaza, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate între timp.

După atacul din 7 octombrie, Israelul a jurat să ”anihileze” Hamas, bombardând teritoriul palestinian, asediindu-l și desfășurând o vastă operațiune terestră începând cu 27 octombrie.

Cel puțin 20.000 de persoane au fost ucise de la începutul bombardamentelor israeliene, majoritatea femei, copii și adolescenți, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

De asemenea, Amnesty a cerut Hamas încă o dată „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”, subliniind că răpirea civililor este o crimă de război.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro