Sari direct la conținut

ANAF aplică impozitul de 70% atunci când nu știe de unde ai avut venituri / Dan Manolescu: Au început să apară controale, dar pentru sume mici

HotNews.ro
ANAF aplică impozitul de 70% atunci când nu știe de unde ai avut venituri / Dan Manolescu: Au început să apară controale, dar pentru sume mici

Impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată s-a majorat de la 1 iulie 2024 la 70%, de la 16%. Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) susține că acel mecanism de aplicare a impozitului de 70% se referă la evidențierea unor sume care în urma controlului au o sursă neidentificată.

„Dacă ANAF vede că din toate verificările și din documentele puse la dispoziție de contribuabil nu se constată de unde vin acele venituri, le consideră ca fiind o sursă neidentificată și aplică acel procent majorat. Dacă identifică sursa, aplică, de cele mai multe ori, impozitul corespunzător sursei care, să spunem, e de 10% în mod general însă, am văzut situații în care au aplicat cota de 70% ca fiind pentru cazuri în care sursa nu a fost identificată”, a afirmat Manolescu.

Potrivit acestuia, au început să apară deja controale la nivel de sume destul de mici, adică pe baza unei analize de risc.

„Nu apar cum erau în trecut în anii anteriori doar la persoane care chiar au venituri mari. Am văzut situații de control, mai ales la nivel de județe, în care sumele identificate sau baza de la care s-a pornit inițial era de ordinul miilor, zeci de mii de euro. Adică nu vorbim de sute de milioane, adică persoane cu avere mare”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Conform declarațiilor sale, dacă au fost constatate diferențe sau sume, rulaje prin bancă, care nu au fost justificate, s-a pornit o acțiune de control care în final a condus la niște diferențe și care au generat și impozite de plată aferente.

Reamintim că darul de nuntă sau de la botez nu se impozitează, iar ANAF chiar a trimis un comunicat în acest sens.

INTERVIURILE HotNews.ro