Sari direct la conținut

Impozitul de 70% pe veniturile care nu au fost identificate intră în vigoare de luni, 1 iulie. Ce trebuie să știi

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată se majorează de luni, 1 iulie 2024, de la 16% la 70% Acest nou procent se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată. Așadar, dacă anumite persoane s-au afla până acum în control, dar primesc decizia de impunere după 1 iulie, vor plăti 70%.

Cu alte cuvinte, dacă unele persoane au făcut averi din evaziune, este clar că acei bani nu pot fi justificați și identificați. Cum ANAF nu are dovezi că acei bani au fost obținuți altfel, ci doar niște suspiciuni, va merge pe logica: Nu te-am prins când ai făcut banii, dar îți iau acum 70%.

Prin urmare, persoana respectivă rămâne cu 30%. Specialiștii în fiscalitate cu care HotNews.ro a discutat spun că este vorba despre moralitate: Hoțul neprins e negustor cinstit! Cei care se află în control ar trebui să fie fericiți că rămân cu bani. Dacă au obținut sume mari, acel procent care le rămâne e consistent.

Problema este că nici ANAF nu poate în acele cazuri să dovedească faptul că banii respectivi au fost obținuți din evaziune. De aceea soluția a fost acest impozit.

De cota de 16%, care se află în prezent, au beneficiat în anii trecuți doctori care au luat șpăgi și maneliști. Cazurile nu au fost făcute publice din motive ce țin de secret fiscal.

Banii de la nunți și botezuri nu sunt venituri neidentificate

Mulți cititori, mai ales pe rețelele de socializare, se întrebau dacă ANAF o să vină să le ia 70% din banii pe care i-au primit la nuntă. Asta și pentru că anul trecut, după adoptarea Legii 296/2023, au ieșit în spațiul public unii care au spus acest lucru la televizor și chiar în presa online.

Citând Codul fiscal, consultantul fiscal Cornel Grama face următoarea precizare atunci când se referă la definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată: „Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”.

În cazul nunților, spune el, sumele respective sunt identificate.

Așadar, veniturile de la nuntă nu vor fi supuse taxării. Același lucru și în cazul botezurilor.

ANAF a confirmat acest lucru la câteva zile după articolul HotNews.ro. Vezi: ANAF confirmă: Darul de la nuntă și botez nu se impozitează

INTERVIURILE HotNews.ro