Analiză: Cum se împotrivesc femeile interzicerii avortului în Polonia / Primele decese
Într-o dimineață rece și încețoșată de decembrie, surorile Ryz se află pe trotuarul unei străzi aglomerate din Varșovia.
„Mergem la biserică?” o întreabă Olympia, în vârstă de 24 de ani, pe sora ei, Melania, zâmbind și ținând în mână o duzină de autocolante roz, galbene și gri cu cuvintele „Avortul este OK”, precum și numerele de telefon și profilurile de socializare ale organizațiilor poloneze pro-avort.
La prima biserică pe care o întâlnesc în cartierul rezidențial din Bródno, Olympia, care poartă o șapcă neagră de lână peste părul lung și albastru, desprinde cu calm spatele unui autocolant și îl lipește pe poartă.
Ea spune că nu vor să supere pe nimeni. „Noi doar le ajutăm pe femeile catolice, pentru că și ele fac avorturi”, spune ea. „Scopul nostru este să ajutăm toate femeile”.
Surorile sunt voluntare în cadrul Aborcyjny (Avort) Dream Team (ADT), o rețea de solidaritate care sprijină femeile poloneze care doresc să facă avort.
De când a intrat în vigoare interdicția aproape totală a avortului, în urmă cu mai bine de un an, întreruperile de sarcină nu s-au oprit. Femeile, incapabile să se bazeze pe sistemul de sănătate polonez, au apelat la grupurile pro-avort pentru ajutor. Potrivit activiștilor, numărul femeilor care contactează aceste rețele pentru a solicita avorturi a crescut vertiginos, potrivit unei analize Al Jazeera.
Cum s-a întâmplat acest lucru?
„Mai multe persoane știu acum unde pot face avort în condiții de siguranță”, spune Kinga Jelinska, directorul executiv al Women Help Women (WHW), o organizație internațională non-profit care oferă acces prin poștă, din străinătate, la pilule de avort, folosite pentru a întrerupe o sarcină timpurie. Deși grupurile ca al ei știu că nu pot înlocui un sistem de sănătate complet funcțional, în lipsa acestuia, au intervenit pentru a ajuta.
„Organizațiile societății civile au umplut golul lăsat atât de stat, cât și de instituțiile medicale poloneze”, spune Jelinska. „Este eșecul statului, care devine pe zi ce trece mai restrictiv și mai represiv, care se ciocnește cu povestea unei rezistențe de la bază.”
„Suntem prezenți chiar și în locuri foarte mici din Polonia; nu este o mișcare care se referă doar la orașele mari”, spune Klementyna Suchanow, scriitoare și co-organizatoare a Grevei Femeilor din toată Polonia.
S-a răspândit vestea despre cum să accesezi pastilele pentru avort sau intervențiile chirurgicale în străinătate. Au avut loc demonstrații, ateliere de lucru și discuții online cu activiștii; au fost distribuite pliante cu sloganul „Avortul este OK”; iar datele de contact ale organizațiilor pro-avort au ajuns la noi persoane, deoarece activiștii au lăsat autocolante în spații publice, supermarketuri și mijloace de transport.
Inițiativa paneuropeană Avort fără frontiere (AWB) a fost contactată în 2021 de aproape 33.000 de femei poloneze care doreau să facă avort, o creștere de cinci ori față de anul precedent. AWB a ajutat cel puțin 1.500 de femei să acceseze avorturi în străinătate.
WHW a ajutat în 2021 mai mult de 18.000 de femei să acceseze pilule din străinătate. Din 1997, vânzarea de pilule pentru avort este o infracțiune pedepsită în Polonia.
Nu mai sunt medici specializați în avorturi / Primele decese
Deoarece avorturile au fost considerate tabu în Polonia, subiectul avortului chirurgical a fost adesea prost predat sau ignorat în școlile de medicină, ceea ce înseamnă că există o lipsă de medici pregătiți în domeniul întreruperilor de sarcină, potrivit Melaniei, care va începe în curând o specializare de cinci ani în ginecologie.
Mulți dintre ginecologii seniori cu care a lucrat în timpul rotației departamentelor într-un spital nu știau cum să efectueze avorturi, nefiind instruiți cum să opereze în cazurile în care acestea ar fi fost legale.
Așa că surorile au organizat cursuri de pregătire teoretică cu colegii studenți la medicină. „Pentru că în universități nu ne învață cum să o facem”, spune Olympia. Surorile se gândesc, de asemenea, să studieze în Germania, unde cred că vor primi o pregătire ginecologică mai bună.
În spitalele poloneze, nu este doar o chestiune de pregătire – mulți medici se tem să efectueze un avort.
Oricine este găsit vinovat de asistență la un avort ilegal riscă până la trei ani de închisoare și, conform unei legi din 1993, medicii își pot pierde licența medicală pentru o perioadă de până la 10 ani.
Activista și cofondatoarea ADT Justyna Wydrzyńska, în vârstă de 47 de ani, riscă în prezent o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru că a furnizat direct pastile de avort unei femei însărcinate care se confrunta cu abuzuri domestice.
Până în prezent, niciun medic nu a fost încarcerat. Cu toate acestea, personalul spitalicesc, îngrozit de faptul că ar putea fi acuzat că a asistat la un avort ilegal, se teme să se orienteze în noua lege anti-avort, deoarece nu este clar când poate fi efectuat un avort.
Imediat după decizia Curții Constituționale din 2020, Katarzyna Kotula, un politician din opoziție, își amintește că se simțea furioasă și neputincioasă și că se gândea: „Acum vor muri femei… Am aștepta doar ca primul nume, prima victimă, să fie în toată presa.”
O femeie de 30 de ani, identificată ca Izabela, a fost prima.
În septembrie 2021, într-un spital din orașul Pszczyna din sudul Poloniei, Izabela a murit din cauza unui șoc septic la 22 de săptămâni de sarcină. Sarcina a avut complicații, însă medicii au refuzat să efectueze un avort salvator sau o cezariană de teama de a încălca legea, deoarece inima fătului încă bătea. Așa că au așteptat.
„Este așa-numitul „efect înghețat””, spune Kotula. „Acest lucru creează monștri”.
Apoi, pe 25 ianuarie, Agnieszka T a murit.
Ea fusese internată într-un spital din orașul Czestochowa pe 21 decembrie cu dureri abdominale, purtând în pântece gemeni din primul trimestru. Două zile mai târziu, unul dintre gemeni a murit.
Starea de sănătate a Agnieszkăi a început rapid să se deterioreze, dar medicii au mai așteptat încă o săptămână pentru a scoate fătul din uterul mamei. Au făcut acest lucru abia atunci când bătăile inimii celui de-al doilea geamăn s-au oprit. Familia ei susține că a murit din cauza unui șoc septic. Spitalul a refuzat să împărtășească analizele medicale ale Agnieszkăi T., pe motiv de confidențialitate.
Efectul de îngheț în rândul medicilor este larg răspândit. „Problema este sistemică”, spune Kotula. (mai mult pe Al Jazeera)