Ancheta si amenzi: Raluca nu figura cu ore suplimentare
Firma Ernst&Young a incalcat legislatia muncii, arata rapoartele preliminare ale anchetei incepute ieri de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti, care a si decis sa amendeze compania cu 18.000 de lei.
Conform aceluiasi raport, Raluca Stroescu, tanarul manager care a murit de epuizare, nu figura cu ore suplimentare. Sediul din Bucuresti al companiei de audit a fost ieri sub asediul presei. In randul salariatilor s-a instalat, din motive lesne de intuit, omerta.
Omerta la Ernst&Young
Ieri, la Ernst&Young nu era nimeni de gasit. Directorul de resurse umane nu a raspuns la telefonul mobil. Cel de relatii cu presa si-a tinut toata ziua telefonul inchis. Despre directorul general ni s-a comunicat ca este in sedinte cu clientii, iar seful direct al Ralucai parca a intrat in pamant.
Desi au promis ca vor fi deschisi cu presa dupa inmormantarea Ralucai Stroescu, acest lucru nu s-a intamplat.
Daca ar fi sa ne luam dupa raspunsurile centralistei, managerii de la E&Y au stat ieri intr-o sedinta continua. Nici macar persoanele pe care le cunosteam deja in firma nu ne-au putut povesti cum e atmosfera la birou.
Aseara, inainte de inchiderea programului, reporterii EVZ au incercat sa intre in cladirea in care se afla compania, pentru a sta de vorba cu unul dintre manageri. Accesul le-a fost interzis, iar de acelasi tratament au beneficiat si alti jurnalisti care au cerut explicatii reprezentantilor companiei.
Se lucreaza peste limita maxima permisa de lege
„La Ernst&Young se munceste mai mult decat este legal prevazut”, ne-a declarat Paul Dobrescu, inspector sef adjunct al ITM Bucuresti. Mai exact, angajatii lucreaza peste 48 de ore pe saptamana, limita maxima permisa de lege, cu tot cu ore suplimentare.
Inspectorii au constatat insa ca Raluca Stroescu nu apare in ultimele trei luni cu ore suplimentare.
„Este o ambiguitate in privinta evidentierii orelor suplimentare prestate, deoarece salariatul le raporteaza, iar supervizorul le constata. Am gasit cazuri de oameni care au muncit peste program si nu au fost platiti si nici n-au primit zile libere”, a adaugat Paul Dobrescu.
Reprezentantii ITM au mai constatat ca firma nu a incheiat contractul colectiv de munca, unde ar fi trebuit sa fie prevazut si programul de lucru, nu au cuprins norme din Codul Muncii in Regulamentul de ordine interioara. Paul Dobrescu a precizat ca Inspectoratul va sanctiona Ernst&Young cu 18.000 de lei.
Ancheta
Investigatii la Centrul Medical Unirea
Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a afirmat ieri ca institutia pe care o conduce va analiza, in cadrul unei anchete, daca tanara Raluca Stroescu a fost investigata corect de specialistii de la Centrul Medical Unirea: „Daca diagnosticul final, dat de Institutul National de Medicina Legala, va arata ca tanara suferea de o boala, atunci medicul care a consultat-o va fi cercetat pentru culpa medicala”.
Sergiu Negut, director executiv la CMU, a refuzat sa precizeze numele specialistului care i-a acordat tinerei consultatie, cat si rezultatele care i-au iesit acesteia la analize. „Singurele catre care putem emite acum informatii sunt autoritatile”, ne-a precizat acesta. (Mihaela Naftanaila)
Precedent
Un alt caz si la Pricewaterhouse
Preocupat numai de munca, timisoreanul Lorant Eros-Stark a murit in somn, la 34 de ani, medicii punand acelasi diagnostic ca in cazul Ralucai Stroescu. Si acesta lucra tot la o firma de audit.La numai trei luni dupa ce s-a angajat la PricewaterhouseCoopers Romania, Lorant Eros-Stark a murit in somn, intr-un apartament din Bucuresti.
„Isi facuse analize complete in 2006, in mai si in octombrie, cand s-a angajat la Price. M-a sunat si mi-a spus ca analizele au iesit foarte bine si ca este perfect sanatos. Apoi, in ianuarie, pe 25, a plecat la Bucuresti. Pe 27 trebuia sa se intoarca si l-a rugat pe sotul meu sa-l ia de la aeroport. Nu a mai ajuns acasa”, povesteste mama acestuia.
Desi analizele au aratat ca era perfect sanatos, medicii spun ca a decedat in urma unui infarct.
Iudit Stark spune ca fiul ei era foarte pasionat de munca: „Asta era viata lui. Eu i-am mai spus sa nu mai munceasca atat, dar el spunea ca asta e placerea lui”.
Nicolae Taranu, coleg la facultate cu acesta, a spus ca Lorant era foarte preocupat de munca, iar colegii de la Camera de Comert l-au descris in aceiasi termeni. Monica Nistorescu, director de Relatii Publice la PricewaterhouseCoopers, a declarat ca moartea colegului este regretabila, dar ca nu are nicio legatura cu conditiile de lucru. (Malin Bot)
„Prizonierii” muncii nu Stiu sa refuze. Angajatii care muncesc pe branci o fac fie pentru bani, fie pentru cariera
„Prizonierii” muncii sunt cei care accepta mereu sarcini suplimentare, din dorinta de a castiga bani mai multi sau de a urca pe scara ierarhica a firmei pentru care lucreaza. Daca pentru acestia nu constituie o problema sa refuze atunci cand simt ca nu mai pot, exista si oameni care sunt incapabili sa spuna nu, dupa cum precizeaza doctorul Eugen Hriscu, specialist in dependente.
„Persoanele trebuie sa invete sa spuna nu. Pentru multi oameni, aceasta este o problema psihologica”, adauga Eugen Hriscu. Acesti angajati nu pot spune nu sefilor, dar nici in magazin cand vanzatorul le ofera un produs sau prietenilor cu care nu sunt de acord.
„Este o situatie oarecum incurajata si de societate, care considera ca atunci cand spui nu esti egoist”, adauga doctorul.
de Adelina Vlad, Eugenia Mihalcea