Sari direct la conținut

Angajații Samsung reiau greva în Coreea de Sud cu o strategie nouă

HotNews.ro
Angajații Samsung reiau greva în Coreea de Sud cu o strategie nouă
Angajați ai Samsung care au intrat în grevă, FOTO: Yonhap / AP / Profimedia Images

Cel mai mare sindicat al angajaților Samsung Electronics din Coreea de Sud a anunțat joi că va începe o grevă generală de 4 zile pentru a pune presiuni pe conducerea companiei să mărească salariile și primele, noua acțiune sindicală venind după ce negocierile anterioare s-au prăbușit, relatează Reuters.  

Lee Hyun-kuk, vicepreședintele Sindicatului Național Samsung Electronics (NSEU) a declarat într-un mesaj video transmis în direct pe YouTube că „această grevă este gândită strategic să dăuneze companiei”.

El a spus că sindicatul, care reprezintă aproximativ 36.500 de angajați ai companiei, 30% din totalul său de salariați în Coreea de Sud, se așteaptă ca greva să oprească producția. Lee a explicat că, întrucât joi este o sărbătoare națională în Coreea de Sud, sindicatul consideră că efectivele de muncitori de pe liniile de producție nu vor putea fi suplimentate cu suficienți salariați din birouri.

Samsung a respins acest pericol într-un comunicat și le-a amintit greviștilor că nu vor fi plătiți pentru perioada acțiunii sindicale.

„Compania intenționează să asigure că nu există perturbări ale liniilor de producție și aderă la prinicipiul ‘fără muncă, fără plată’, în timp ce ne continuăm eforturile de a relua discuțiile cu sindicatul”, a notat conducerea Samsung în comunicat.

Sindicatul NSEU a declanșat în luna iunie prima grevă din istoria Samsung și a decis prelungirea sa pe termen „nelimitat” o lună mai târziu.

Însă la începutul lunii august liderii sindicali le-au cerut angajaților să se întoarcă la locurile de muncă după ce negocierile cu conducerea Samsung nu au dus la niciun rezultat.

Sindicatul a precizat că a decis să schimbe strategia, urmând să declanșeze greve surpriză până când conducerea îi va da curs revendicărilor privind mărirea salariilor și a altor beneficii.

Samsung Electronics a declarat la sfârșitul lunii iulie că greva din luna respectivă nu a perturbat producția.

Samsung rămâne o companie de familie până în ziua de azi

Samsung Electronics este compania fanion a gigantului Samsung Group, de departe cel mai important „chaebol”, acele conglomerate industriale familiale care domină a patra mare economie asiatică.

Samsung Electronics este unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri şi unul dintre puţinii producători de cipuri de memorie cu valoare adăugată mare utilizate pentru Inteligenţa Artificială (IA).

Timp de 50 de ani, grupul Samsung a împiedicat angajaţii să înfiinţeze sindicate, recurgând uneori la metode brutale, potrivit criticilor. Fondatorul conglomeratului Samsung, Lee Byung-chul, decedat în 1987, ar fi jurat că nu va permite înfiinţarea de sindicate în compania sa. Primul sindicat de la Samsung Electronics a fost înfiinţat abia la finele anilor 2010.

Semiconductorii sunt în prezent în centrul economiei mondiale, fiind utilizaţi în toate domeniile, de la electrocasnice şi telefoane mobile până la automobile şi arme.

Cipurile sunt principalul produs de export al Coreei de Sud, aducând acestei ţări 11,7 miliarde de dolari numai în luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Cele 11,7 miliarde de dolari reprezintă o cincime din exporturile totale ale Coreei de Sud. 

INTERVIURILE HotNews.ro