Sari direct la conținut

„Nu cred că vom fi parte”. De ce sunt sceptici antreprenorii români cu privire la participarea la reconstrucția Ucrainei

HotNews.ro
Război în Ucraina: rușii au lovit cu rachete un bloc de locuințe din orașul Dnipro, Foto: Dnipro Regional Administration / AP / Profimedia
Război în Ucraina: rușii au lovit cu rachete un bloc de locuințe din orașul Dnipro, Foto: Dnipro Regional Administration / AP / Profimedia

„Reconstrucția Ucrainei a început din momentul războiului. Firmele americane au investit imediat acolo. Polonezii vând în Ucraina deja materiale pentru construcții de hale din momentul începerii războiului. Deci, reconstrucția a început și jucătorii importanți nu cred că o să fim noi”, a spus joi Iulian Bucur, directorul de vânzări al unui producăror de sisteme pentru acoperișuri.

El a făcut aceste declarații la „Forecast Brunch, forumul managerilor din industria materialelor și echipamentelor de construcții.

„În domeniul nostru există o temere legată de reconstrucția Ucrainei vizavi de materia primă pe care o utilizăm (firma este profilator de tablă). Estimăm că în momentul în care va începe reconstrucția Ucrainei, prețul materiei primă pe care o utilizăm noi se va duce mai mult către Ucraina și atunci prețul pentru noi va urca. Așa cum s-a întâmplat și în pandemie”, a spus directorul de vânzări al firmei Caretta.

„E greu să le faci concurență”

Opinia sa este împărtășită și de Petru Ursachi, proprietar al Ursaki RSP.

„Reconstrucția Ucrainei nu o să fie făcută și cu sprijinul României. Eu am avut afaceri acolo și pot să spun că e greu să le faci concurență. Au un stil de lucru foarte bun, sunt muncitori, sunt competitivi, sunt și mulți și foarte bine pregătiți. Sunt foarte mulți producători din Ucraina care deja exportă foarte mult în România acum, când e război. Deci mă îndoiesc să fim noi cei care salvează Ucraina și o reconstruiesc. Nu cred că vom fi parte a reconstrucției”, spune Ursachi.

Un alt antreprenor, Florin Enache, de la Equitone România, vede și o altă problemă: cea legată de forța de muncă foarte calificată, care foarte probabil va fi subcontractată de companii mai mari, din alte țări, care sunt deja pe lista de reconstrucție.

„Iar noi o să ne trezim cu un nou val de lipsă de forță de muncă calificată. De unde ziceam că în ultimii doi ani s-au mai întors câțiva meșteri mai pricepuți, s-ar putea să avem din nou o surpriză”, a mai spus Enache.

Companiile românești trebuie să fie pregătite pentru a participa la reconstrucția Ucrainei, dacă se va ajunge la pace, spunea ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, într-un interviu pentru HotNews. „Concurența o să fie mare, dar și nevoia este mare”, a spus ministrul.

Întrebat despre cum va face față România acestei concurențe, Tánczos Barna a spus că „noi avem avantajul proximității”. „Suntem țara cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, avem zona portuară, avem zona Mării Negre, zona Dunării, portul de pe Dunăre, unde noi putem să oferim facilități și servicii pentru cei care vin din altă parte”.

„E greu să ajungă în Ucraina fără să treacă prin România”, a adăugat ministrul.

Acesta a precizat că sunt foarte multe oportunități care pot fi exploatate. „Sunt convins că firmele românești, cele de infrastructură, cele portuare, companiile din Portul Constanța, vor fi pregătite ca să ofere servicii și să crească volumul afacerilor în cazul în care, într-adevăr, se ajunge la o pace și se intră în următoarea etapă, de reconstrucție”, a mai spus Tánczos Barna.

INTERVIURILE HotNews.ro