Sari direct la conținut

Apariție surpriză a lui Serghei Șoigu în cel mai fierbinte punct al planetei

HotNews.ro
Serghei Şoigu, Foto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia
Serghei Şoigu, Foto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

Fostul ministru rus al Apărării, în prezent secretar al Consiliului de Securitate, a ajuns luni la Teheran, într-un moment de maximă tensiune regională, scrie Reuters. Americanii cred că un atac al Iranului sau al aliaților acestuia împotriva Israelului este iminent.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a sosit luni în Iran într-o vizită despre care presa de stat de la Moscova spune că era programată.

Șoigu nu a mai fost foarte vizibil de la schimbarea sa din funcția de ministru al Apărării și numirea în fruntea Consiliului de Securitate, o instituție cu o influență redusă în aparatul statului rus.

La Teheran, scrie agenția Tass, el va purta discuții cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Ali Akbar Ahmadian, și cu șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri.

Șoigu va fi primit de asemenea de președintele iranian Masoud Pezeshkian. Discuțiile vor acoperi o gamă largă de cooperare bilaterală și consolidarea acesteia – de la securitate la comerț și proiecte economice, precum și diverse aspecte ale securității globale și regionale, a informat Consiliul de Securitate al Rusiei, citat de Tass.

Rusia a cultivat legături mai strânse cu Iranul de la începutul războiului său cu Ucraina și a declarat că se pregătește să semneze un acord de cooperare de mare amploare cu Teheranul.

Reuters a relatat în februarie că Iranul a furnizat deja Rusiei un număr mare de rachete balistice puternice. Statele Unite au anunțat ulterior, în iunie, că Rusia pare să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul și că a primit sute de drone de atac unidirecționale pe care le folosește pentru a lovi Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

Un atac iminent

Rusia a declarat vinerea trecută că s-a alăturat Iranului în condamnarea asasinării liderului Hamas și în sublinierea „consecințelor extrem de periculoase ale unor astfel de acțiuni”.

Vizita are loc într-un moment de tensiune acută în Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor legate de un război regional mai amplu, după ce Ismail Haniyeh, liderul grupului militant palestinian Hamas, a fost asasinat la Teheran săptămâna trecută.

Iranul a anunțat luni că nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni instabilitatea.

„Iranul urmărește să instaureze stabilitatea în regiune, dar acest lucru se va întâmpla doar prin pedepsirea agresorului și crearea unui efect de descurajare împotriva aventurismului regimului sionist (Israel)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian Nasser Kanaani, adăugând că o acțiune din partea Teheranului este inevitabilă.

Site-ul american Axios a relatat că secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus omologilor din țările G7 că Iranul și organizația Hezbollah ar putea ataca Israelul chiar luni. Dar oficialul american a admis că nu știe exact momentul atacului și forma acestuia.

În paralel, Pentagonul a declarat vineri că va desfășura avioane de luptă suplimentare și nave de război ale Marinei în regiune.

INTERVIURILE HotNews.ro