Sari direct la conținut

Apele Române anunţă că unda de poluare de pe râul Bistriţa se propagă pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ / Concentraţia fierului, depăşită de trei ori / Ce măsuri s-au impus

HotNews.ro
Apele române, poluare, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Apele române, poluare, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, duminică după-amiază, că unda de poluare se propagă pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ. Concentraţia fierului din râul Bistriţa este de trei ori mai mare la intrarea în judeţul Neamţ, ca urmare ca poluării produse de la fosta platformă minieră Isipoaia din judeţul Suceava. Totodată, consumul de peşte provenit din mai multe localităţi riverane râului Bistriţa a fost restricţionat.

UPDATE „Conform interpretării rezultatelor în secţiunea ieşire – judeţul Suceava, intrare – judeţul Neamţ, pe râul Bistriţa rezultă o depăşire a fierului de trei ori, respectiv 1,566 în loc de 0,5 şi o uşoară depăşire a manganului, respectiv 0,136 în loc de 0,1”, a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă, în urma analizei efectuate, duminică, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

În cadrul şedinţei s-a hotărât prelevarea periodică de probe şi analizarea lor în laborator, inclusiv pentru radioactivitate.

Consumul de peşte provenit din mai multe localităţi riverane râului Bistriţa, în apropiere de graniţa cu judeţul Suceava, a fost restricţionat.

Totodată, în aceleaşi localităţi s-au impus interdicţii ca animalele să fie adăpate din râul Bistriţa, iar apa să fie folosită la irigaţii.

––

”Nivelul crescut al debitului râului Bistrita asigură diluţia. Au fost anunţaţi reprezentanţii Hidroelectrica pentru a prelua o parte şi în Izvorul Muntelui”, au transmis, duminică, reprezentanţii AN Apele Române.

Aceştia au precizat că zona este monitorizată încă de sâmbătă seară.

Instituţia precizează că, pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, nu se utilizează surse de apă de suprafaţă.

”Prin urmare, apa din sistemul centralizat este sigură”, anunţă instituţia.

Apele Română precizează că, în urma efectuării buletinelor de analiză, ”se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depăşiri mari la indicatori faţă de limitele prevăzute în HG 352/2005”.

”Concentraţiile mari de metale determinate în apele de mină, cât şi debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistriţa, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluenţa de apele de mină. Calitatea apei râului Bistriţa se menţine în clasa a V-a şi la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier. La aproximativ 5 Km aval de sursa de poluare, calitatea râului Bistriţa se îmbunătăţeşte, din buletinul de analize rezultând că acesta are clasa a IV-a de calitate, deoarece concentraţiile de metale analizate au scăzut”, a mai transmis instituţia.

Autorităţile din Neamţ au stabilit că există depăşiti ale concentraţiilor pentru fier, zinc şi cupru din cauza poluării cu ape de mină de pe râul Bistriţa. Populaţia este sfătuită să nu folosească apa din râu pentru animale sau alte scopuri.

În urma verificărilor, s-a stabilit că fenomenul a apărut din cauza prăbuşirii, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro