Aplicația de AI care a primit luna trecută un număr record de întrebări: Peste un an putem ajunge la un miliard pe săptămână

În clubul celor mai apreciate aplicații de AI – alături de ChatGPT, Gemini și Claude – un nume apare tot mai des: Perplexity AI. Șeful companie a spus că numărul de „interogări” primite de la useri crește în medie cu 20% de la lună la lună, iar în mai au fost 780 de milioane.
Perplexity este un nume de referință în rândul aplicațiilor AI. Produsul său principal este un „motor de căutare augmentat” (enhanced search engine), numit și „motor de răspuns” (answer engine). În loc să ofere o listă de linkuri, motorul de răspuns folosește modele de limbaj bazate pe inteligență artificială pentru a analiza întrebările formulate în limbaj natural și pentru a oferi răspunsuri personalizate, îmbogățite cu linkuri către sursele utilizate. În aplicația de mobil, chatbot-ul poate răspunde și în română. Pe magazinul de aplicații Google, ratingul este de 4,9 din 5 și sunt peste 700.000 de review-uri.
Perplexity a înregistrat 780 de milioane de „interogări” în luna mai, a declarat CEO-ul Aravind Srinivas. El a precizat că motorul de căutare bazat pe inteligență artificială are o creștere de peste 20% de la lună la lună a volumului de solicitări primite de la useri, scrie TechCrunch.
„Mai dați-ne un an și vom ajunge la un miliard de interogări pe săptămână, dacă putem menține ritmul de creștere de acum”, a mai spus Srinivas, precizând că în medie sunt 30 milioane de căutări pe zi.
Pasul următor pentru companie este dezvoltarea unui „browser AI”, numit Comet care este descris de șefii companiei ca fiind un „sistem de operare cognitiv” (cognitive operating system).
Șeful companiei a explicat că motivul pentru care Perplexity dezvoltă Comet este acela de a schimba rolul AI-ului, de la unul de a furniza răspunsuri, la cel de a executa acțiuni în locul utilizatorului.
El a explicat că un răspuns generat de AI echivalează cu patru sau cinci căutări integrate într-una singură. În schimb, dacă AI-ul execută o acțiune, asta înseamnă că finalizează o sesiune întreagă de browsing, ca răspuns la o singură comandă.
Perplexity AI s-a înființat în 2022, iar motorul de căutare a fost lansat la finalul acelui an. Compania are sediul în San Francisco, iar la final de 2024 era evaluată la 9 miliarde dolari. Acum, după o nouă rundă de finanțare (500 milioane dolari), valoarea a urcat la 14 miliarde dolari (deși ținta inițială era de 18 miliarde dolari.
Sursa foto: Dreamstime.com